Tajná videa, co uvolnil Pentagon ohledně UFO, nejsou pro české vysoce postavené vojenské představitele ničím novým

Tajná videa, co uvolnil Pentagon ohledně UFO, nejsou pro české vysoce postavené vojenské představitele ničím novým
TOP Secret UFO Projects: Declassified: generálmajor Čestmír Tesařík, režisér série Petr Vachler a podplukovník Ivan Pospíchal | VAC
Typ neidentifikovatelných létajících objektů, v roce 2017 americkou armádou zveřejněný s kódovým označením FLIR a GOFAST a pro svůj tvar přezdívaný TIC-TAC, létal v bývalém socialistickém Československu, dnešní České republice, už před více než třiceti lety. Přímými účastníky blízkého setkání byli členové posádky bojového vrtulníku - dnes důstojníci ve výslužbě, generálmajor Čestmír Tesařík, a podplukovník Ivan Pospíchal.
Petr Vachler
TOP Secret UFO Projects: Declassified: generálmajor Čestmír Tesařík, režisér série Petr Vachler a podplukovník Ivan Pospíchal | VAC
K setkání došlo v roce 1987 na jihu Československa, kdy posádka vojenského vrtulníku MI-24 dostala pokyn identifikovat a případně eliminovat objekt, který narušil vzdušný prostor státní hranice se sousedním Rakouskem. Podle svědectví zmíněných členů posádky, velitele Čestmíra Tesaříka a operátora Ivana Pospíchala došlo k setkání s bezkřídlým objektem, který se tvarem, velikostí i pohybem velmi podobal objektům marně pronásledovaných americkými stíhačkami F/A-18F Super Hornet v roce 2004 (a později 2015).
TOP Secret UFO Projects: Declassified
TOP Secret UFO Projects: Declassified | VAC
Podplukovník Ivan Pospíchal popisuje objekt:“ Mně připadal jako doutník v obalu, bez okýnek, žádný křídla, stříbrný, deset patnáct metrů…“ Tedy stejně jako američtí piloti, nebo Kevin Day, americký radarový operátor vojenské lodě USS Princeton, která byla součástí flotily USS Nimitz Carrier Strike Group. Ten v roce 2004 opakovaně zaznamenal pohyb neznámých objektů.
Stříleli jste tedy po objektu? Prý jste nesplnili vojenský příkaz, pane generálmajore Tesaříku.
"My jsme nevěděli, co to je, neidentifikovali jsme žádný imatrikulačky… nemohli jsme po něm střílet, pod náma byla přehrada plná lidí… to vás přejdou chutě na nějakou střelbu … i když nám dvakrát přišel příkaz pálit po tomto objektu…"
TOP Secret UFO Projects: Declassified
TOP Secret UFO Projects: Declassified | VAC
A co říká generálmajor Tesařík ke zveřejněným videím americké armády? Proč objekty nejlepší stíhačky světa nedostihly?
"Dneska na to ta technika taky ještě není. Když se podíváte na to video, měli F-18ky a taky si s tím neporadili…"
Tvůrci minisérie natočili exkluzivní rozhovory s oběma vysloužilými českými piloty. Jak dopadla vzdušná honička, kdy dostal velitel rozkaz k palbě? Jak neznámý objekt na pronásledování reagoval? Nezodpovězenou otázkou stále zůstává, co na obloze v tak velkém časovém rozpětí mezi událostmi v Evropě a v USA vojáci viděli? Byl to tentýž typ řízeného plavidla?

"UFO existuje, neboť sám jsem ho viděl na vzdálenost pár desítek metrů za krásného slunného dne s dalšími svědky. I proto jsem se pustil do této série. Objekty typu TIC-TAC, velké asi jako školní autobus, létají dávno po celém světě. Jen se to tají, ale ne v našem novém seriálu,“ říká režisér série Petr Vachler.
Scénárista Jan Stehlík dodává: "Pokud se nám minisérií podaří skeptického diváka - jakým jsem byl na začátku práce na sérii i já sám - přesvědčit, že zjevně nejsme středem Vesmíru, budu to brát, že vložená energie nezmizela v červí díře."
TOP Secret UFO Projects: Declassified
TOP Secret UFO Projects: Declassified | VAC
Podrobnosti spojené s československým a americkým případem a řadou případů z bývalého Sovětského svazu budete moci vidět v epizodě 05. V šestém díle se objeví i případ z České republiky z roku 2017.
Nová docu-minisérie TOP SECRET UFO PROJECTS: DECLASSIFIED (History Channel a Netflix) reflektuje fenomén UFO jak v historické perspektivě, tak i s ohledem na události posledních let. A právě ty naznačují, že by se téma mohlo dočkat zaslouženého zájmu odpovědných politiků, vědců a široké veřejnosti. Krom detailů ohledně průlomového zveřejnění armádních videí neznámých létajících objektů s nesouměřitelnými letovými vlastnostmi budou mít diváci minisérie možnost poznat i méně známé nebo mezinárodně zcela neznámé incidenty.
Trailer Sky History: zde.