Disney+ zablokoval některé animované klasiky, protože prý nejsou dost citlivé k jiným rasám a kulturám

Disney+ zablokoval některé animované klasiky, protože prý nejsou dost citlivé k jiným rasám a kulturám
Peter Pan (1953) | RKO Radio Pictures/Walt Disney Productions
Také jste stejně jako já vyrůstali na pohádkách jako je Peter Pan (1953) a Aristokočky (1970)? Nebo patříte do té generace, která na těchto titulech vychovává své ratolesti? Pak máte smůlu, protože je s nimi oficiálně utrum. Alespoň tak o tom tedy rozhodlo vedení kanálu Disney+, které se své nejoblíbenější klasické pohádky rozhodlo stáhnout z obrazovek.
Peter Pan (1953)
Peter Pan (1953) | RKO Radio Pictures/Walt Disney Productions
Vše začalo již v říjnu minulého roku, kdy se na Disney+ objevilo před výše uvedenými pohádkami varování, že obsahují negativní zobrazování vůči rasám a kulturám. Studio se ale tehdy ohánělo tím, že lepší než pohádky smazat, je na tuto skutečnost poukázat a děti tak od malička učit, že je takové zobrazování špatné. Nové rozhodnutí o smazání obsahu přišlo od externích "odborníků", kteří měli za úkol zjistit, zda jsou pohádky ještě na hranici vhodnosti. A jak to dopadlo už víte - pohádky byly zablokovány pro všechny dětské účty do sedmi let a najít je můžete pouze na účtech pro dospělé, kde je nově aktualizované varování před filmem. Čím ale pohádky údajně pobuřují?
Peter Pan a Aristokočky prý v dětech od malička probouzejí rasistické myšlení tím, že zde na základě speciálních rysů poukazují na odlišnost jiných ras. Zatímco zástupci bílé rasy zde vypadají dle animátorů „normálně“, tak ty ostatní jsou zde vyobrazovány až zesměšňujícím způsobem. Například kmen tzv. „rudých“, který vystupoval v oblíbeném Peterovi Panovi. Dle některých je prý toto označení považované za hanlivé. Jaký názor na to ale máte vy?
Peter Pan (1953)
Peter Pan (1953) | RKO Radio Pictures/Walt Disney Productions
V dalším snímku jménem Aristokočky z roku 1970, pak vystupuje siamská kočka jménem Shun Gon, jejíž šikmé oči a vtipné přední zuby prý poukazují na vzhled asijské rasy. Bohužel to není poprvé ani naposledy, co Disney+ něco takového udělalo. Podobný osud potkal například i snímek z roku 1946 jménem Song of the South, který čelil kritice za nevhodné zobrazení afroameričanů krátce po občanské válce.
silenstvi-pokracuje-disney-se-rozhodl-odstrihnout-nektere-detske-animovane-klasiky-9
Aristokočky (1970) | Buena Vista International