Trailer: Dánští Rytíři spravedlnosti si dělají hodně drsnou legraci z terorismu a touhy po pomstě

Trailer: Dánští Rytíři spravedlnosti si dělají hodně drsnou legraci z terorismu a touhy po pomstě
Rytíři spravedlnosti (2020) | Nordisk Film
Nový film známého dánského scenáristy a režiséra Anderse Thomase Jensena (Blikající světla, Adamova jablka) je příběhem vojáka Markuse (Mads Mikkelsen), jenž se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické vlakové nehodě. Nejprve to vypadá, že šlo pouze o nešťastnou shodu náhod, pak se však objeví matematický geek Otto (Nikolaj Lie Kaas) se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem (Lars Brygmann) a Emmenthalerem (Nicolas Bro). Otto, jenž také cestoval ve zničeném vlaku, je totiž přesvědčený, že danou nehodu někdo způsobil úmyslně. Jak se hromadí stopy, začíná být Markusovi jasné, že mohlo jít o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec stala právě jeho manželka.
Rytíři spravedlnosti
Rytíři spravedlnosti podle zápletky (a tak trochu i traileru) mohou budit zdání drsného akčního thrilleru, kdo ovšem zná Jensenovy režijní počiny a podívá se, k jakému žánru se jeho novinka vztahuje, asi rychle pochopí, že mnohem víc než o akci a napětí zde půjde hlavně o nekompromisní černý humor. Jensen je sice zvyklý psát i zcela seriózní dramatické látky (viz Bratři, Druhá šance), když ale sám i režíruje, obvykle stvoří snímek charakteristický právě dosti brutální a specifickou komikou. Tady si navíc vybral pro zesměšnění témata pomsty a terorismu, jež jsou pro jeho svérázný styl jako stvořená.
Snímek můžete vidět již v následujících dnech (ve čtvrtek 28. a v sobotu 30. ledna) v rámci on-line festivalu Scandi 2021.