Slavná herečka promluvila o zkušenosti s nejdelším natáčením historie. Pro režiséra byla 'nedůvěryhodná'

Slavná herečka promluvila o zkušenosti s nejdelším natáčením historie. Pro režiséra byla 'nedůvěryhodná'
Spalující touha | 1999 Warner Bros.
Režisérská legenda Stanley Kubrick si opravdu nevypracovala svou skvělou pověst tím, že by natáčela jeden film za druhým a dodržovala přitom krátkodobé termíny. Kubrick je dodnes znám jako velký pedant, který nechával i jednoduché scény opakovat stokrát, než byl s výsledkem konečně spokojen. Jeho pečetí v oblasti perfekcionismu pak bezesporu je snímek Spalující touha, který svedl do hlavních rolí tehdejší manžele Toma Cruise a Nicole Kidman a jehož produkce trvala neuvěřitelných 400 dní. Oficiálně se tedy jedná o nejdelší natáčení historie, přestože nešlo o žádný předražený blockbuster, ale o docela komorní psychologické drama s několika málo aktéry.
Pro Nicole Kidman šlo o jednu z prvních opravdu významných rolí, která ji
Nicole Kidman
Eyes Wide Shut | 1999 Warner Bros.
nasměrovala až k oscarovému triumfu za snímek Hodiny. Jenže zatímco Tom Cruise hrál v příběhu primární roli a objevil se v podstatě v každé scéně, Kidman tolik času před kamerou ve výsledku nestrávila. A jelikož Kubrick neváhal nesčetněkrát opakovat i obyčejný záběr, v němž Cruise prochází dveřmi, herečka mohla natáčení opouštět na celé týdny s tím, že musí být neustále v pohotovosti a k dispozici. Trpělivost však postupně docházela a Kidman odjela na pár dní do Paříže, načež se rozhodla podívat také domů do australského Sydney, aniž by o tom Kubrickovi nebo manželovi řekla. A nakonec se musela omlouvat.
"Bylo mi řečeno 'Můžeš jít domů a čekat v pohotovosti'. A já byla rozzlobená, protože jsem takhle čekala dva měsíce a nikdo mě zpátky nepovolal. Takže jsem se rozhodla, že pojedu na pár dní do Paříže. Tom (který poté zjistil že je v Austrálii) mi volal a říkal 'Oh, jsme v háji. Budeš muset zavolat Stanleymu'. Tak jsem se přiznala 'Stanley, omlouvám se, nejsem doma, jsem v Sydney'. A on jen procedil 'Nedůvěryhodná ženská'."
slavna-herecka-promluvila-o-zkusenosti-s-nejdelsim-natacenim-historie-pro-rezisera-byla-neduveriva
Stanley Kubrick, Tom Cruise a Nicole Kidman | SBS TV
Herečce se však nemůže nikdo divit, že chtěla po dlouhé době vidět rodinu - natáčení velkých filmů obvykle netrvá déle než tři měsíce a Kubrickův patnáctiměsíční proces, u něhož navíc nemusela být z velké části přítomna, už zaváněl domácím vězením (a co teprve musel znamenat pro zapřáhnutého Cruise). Navzdory takové zkušenosti ale Kidman trvá na tom, že legendami opředeného filmaře milovala a že ji velmi zdrtilo, když se doslechla, že zemřel jen šest dní před dokončením finálního sestřihu. Spalující touha je jeho posledním a mistrovským dílem a Nicole Kidman jistě musí být ráda, že mohla být jeho součástí.