Za nedávným hitem od Netflixu stál strach i výhružky smrtí od teroristů

Za nedávným hitem od Netflixu stál strach i výhružky smrtí od teroristů
Mosul | Netflix
Mosul si odbyl premiéru na Netflixu koncem listopadu a zaznamenal velký úspěch, když se stal jedním z nejsledovanějších titulů v Evropě a na Středním východě. Zájem vzešel jednak z atraktivní látky, mapující působení speciální vojenské jednotky v iráckém Mosulu, zdevastovaném kvůli chladnokrevnému řádění Islámského státu (ISIS), jednak také díky účasti režisérů Avengers Anthonyho a Joea Russových, kteří se posadili na producentskou židli. V hlavní roli naverbovaného mladíka se představil Adam Bessa, herec francouzsko-tuniského původu, jehož doplnil irácký veterán Suhail Dabbach coby svědomitý velitel elitní jednotky.
Oba herci přitom už od počátků produkce čelili hrozivým výhružkám z řad ISIS. "Když jsem na sociálních médiích poprvé sdílel, že ten film vyjde, hned první den nadělal ISIS velký humbuk", svěřil se Dabbach. "Vydali mnoho videí a zlých vyjádření. Jako třeba, teď tě známe, musíš si na sebe dávat pozor. Každý den se dotkni hlavy a ujisti se, že je stále na svém místě. Řekli 'víme, kde žiješ, a najdeme si tě'."
K tomu se konečně vyjádřila také bratrská dvojice, která film produkovala.
Mosul
Mosul | Netflix
"Nikdy není zrovna pohodlné, když cítíte, že je ohroženo vaše soukromí," řekl Joe Russo. "Myslíme si ale, že se vše zvládlo perfektně ze strany Netflixu a našeho bezpečnostního týmu." Skutečně, během natáčení v Maroku byla vždy přítomna bezpečnostní agentura TigerSwan a tvůrci si dávali záležet, aby předem neunikly žádné informace ohledně zapojení ISIS do příběhu. Stejná společnost pak na štáb dohlížela také v době vydání, kdy se výhružky smrtí znásobovaly.
"Jen chci říct, že jsme to brali velmi vážně," připojil se také Anthony Russo. "Víme, že ten film byl provokativní a potenciálně nebezpečný pro každého, kdo na něm pracoval. Přijali jsem ta nejvyšší bezpečnostní opatření a navíc jsme s takovým procesem byli obeznámeni už po pracích na filmech od Marvelu. Tohle byl ale úplně nový level, co se týče tajnůstkářství. Nešířili jsme scénář, měli jsme pro film zakódovaný název a každou zmínku o ISIS jsme ze scénáře odstranili, když už jsme ho museli distribuovat, takže nikdy nedošlo k žádné explicitní zmínce tak, jak jsou nakonec ve filmu. Byli jsme však vystaveni riziku a museli jsme jednat nesmírně zodpovědně, ale každý cítil, že to za risk stojí."
Mosul
Mosul | Netflix
Dabbach a jeho rodina obdrželi několik děsivých výhružek, zatímco Adam Bessa musel sledovat, jak byl jeho instagramový účet vymazán, načež mu bylo vyhrožováno přes WhatsApp. Výhružky se podařilo vystopovat kamsi do Turecka, ale Netflix společně s produkčními a bezpečnostními agenturami se dokázali postarat o to, že riskantní natáčení nakonec všichni ve zdraví přežili.