Co mají společného Jim Carrey a Anthony Hopkins? Oba se pro své nejslavnější role inspirovali ve světě zvířat

Co mají společného Jim Carrey a Anthony Hopkins? Oba se pro své nejslavnější role inspirovali ve světě zvířat
Mlčení jehňátek | 1991 Orion Pictures Corporation
V první polovině devadesátých let se Jim Carrey již nějakou dobu úspěšně prosazoval jako stand-up komik, ve filmovém světě mu ale štěstí na pořádné role nepřálo. Potřeboval postavu, s níž opravdu zazářil. A výstřední zvířecí detektiv se rozhodně jevil jako látka, kde by člověk s Carreyho slovní i fyzickou vyřídilkou mohl pořádně zabodovat. Jen dodat správně koření.
Carrey proto vymýšlel, jak by měl svou první velkou šanci uchopit a nakonec skončil u vášně samotné postavy - pohyby Ace Ventury založil na tom, jak se pohybují ptáci. A zafungovalo to. Z Carreyho se prakticky přes noc stala žádaná filmová hvězda a o pouhý rok později přišla komerčně ještě o něco úspěšnějšímu dvojka. Ta nám mimo jiné dala tenhle legendární moment....
Dalšímu dílu nic nestálo v cestě, ale Carrey nikdy nebyl veliký fanoušek pokračování a pro trojku se už ukecat nenechal. Je to škoda už proto, že místo ní jsme v roce 2009 dostali přímo příšerného Ace Venturu Juniora.
Carrey nicméně není jediný, kdo čerpal inspiraci ve světě zvířat. Stejně na tom byl Anthony Hopkins, který při ztvárnění Hannibala Lectera v Mlčení jehňátek (1991) vycházel z ještěrek. Pánové to zjistili na společné večeři v roce 2011 (první Ace Ventura obsahuje vtípek na Lectera, takže měli společné téma). Carrey k jejich setkání dodal, že Hopkins dokázal u stolu okamžitě přejít do své "lecterovské" polohy. Jestli měli pánové na stole v tu chvíli nějaké červené maso, musel to být bezpochyby jedinečný zážitek.
Anthony Hopkins
Mlčení jehňátek | 1991 Orion Pictures Corporation