HBO vsadilo na nejúspěšnější skandinávský thriller minulého roku

HBO vsadilo na nejúspěšnější skandinávský thriller minulého roku
Efterforskningen | TV2
V sítích HBO nyní uvízl nejnovější z nich. Jmenuje se Efterforskningen a stojí za ním režisér a scenárista Tobias Lindholm, který má podíl na vzniku diváky dobře přijímanými filmy Chlast, Hon, Boj nebo 9. duben.
Søren Malling, Laura Christensen, Dulfi Al-Jabouri, Hans Henrik Clemensen
Efterforskningen | TV2
Hrdinou šestidílné minisérie je šéf dánské mordparty Jens Møller (Søren Malling). Úkolem jeho týmu je objasnit vraždu novinářky Kim Wallové, která byla v roce 2017 zavražděna poté, co měla na palubě soukromé ponorky udělat rozhovor s jejím majitelem Peterem Madsenem. Wallová zmizela s tím, že se ponorka měla potopit, ovšem později se v moři začaly na různých místech objevovat ostatky jejího těla. Z její vraždy byl nakonec obviněn a následně i odsouzen Peter Madsen.
V dalších rolích se představí Pilou Asbæk, Pernilla August, Rolf Lassgård a Laura Christensen.
Søren Malling, Rolf Lassgård, Pernilla August
Efterforskningen | TV2
Zajímavostí je, že seriál vznikal za úzké spolupráce se skutečným Jensem Møllerem i rodiči zavražděné novinářky. Filmaři se tak snažili zachytit danou tragédii co nejvěrněji. V Dánsku a ve Švédsku měl seriál premiéru na konci září roku 2020, nyní ho HBO převzalo pod svá křídla a přináší ho svým divákům po celém světe a to i na službě HBO Max. Za nákupem jistě stojí fakt, že byl seriál od svého uvedení velkým hitem se sledovaností přes 43 %, což z něj udělalo nejsledovanější dánské kriminální drama roku 2020. Vedle HBO seriál převzaly i evropské televizní stanice BBC, RTL, Movistar nebo Télévisions.