Wonder Woman v novém filmu de facto někoho znásilnila. Ale protože jde o muže, je vše samozřejmě v pořádku

Wonder Woman v novém filmu de facto někoho znásilnila. Ale protože jde o muže, je vše samozřejmě v pořádku
Wonder Woman 1984 | Warner Bros.
Přitom celá ta situace nemůže být v přístupu režisérky Patty Jenkins problematičtější. Věc se má následovně - Diana a.k.a. Wonder Woman (Gal Gadot) si ve snímku přeje, aby se její milý Trevor (Chris Pine) vrátil. A to se splní. Nicméně namísto aby Trevor zkrátka ožil, rozhodli se scenáristé použít coby schránku pro Trevora tělo jiného muže. S nímž má potom Diana sex. Ano, "uvnitř" je Trevor. Ale tělo není jeho. A majitel těla nedal k sexu svolení, takže víte jak - je to znásilnění. Nechápejte mě špatně, jsem si dost jistý, že kdyby onen muž dostal od Gadot nabídku, váhal by maximálně pár sekund. V kontextu posledních let, kdy v Hollywoodu řeší práva všech možných skupin, se ale nyní zdá, že na "obyčejné" muže pokrytecky tak trochu zapomněli.
Jak jinak si vysvětlit, že podobná věc nevzbudila žádný větší ohlas? Situace je o to pikantnější, že autoři dokonce postavě ani nedali jméno. V titulcích je Kristoffer Polaha uveden jen jako "krásný muž". Teď budu trošku přehánět, ale jsem si dost jistý, že být role prohozené, už se někde pálí suspenzory.
Obrázek článku
Jenkins přitom mohla neobvyklou situaci vyřešit jednoduše tím, že by se mu Diana a Trevor alespoň nějak v rámci diskuze věnovali. Ale oni ho neřeší vůbec. Trevor se zkrátka probere v jiném těle, začne u chlápka bydlet, využívat jeho oblečení a ani jednou se nad tím nepozastaví. I pokud přejdeme výše zmíněný fyzický problém celé věci (který mě upřímně osobně extra netrápí, ale chtěl jsem poukázat na dvojí metr dnešní doby), jde hlavně o tvůrčí selhání, kdy tvůrce vezme silný motiv a poté ho vůbec nerozvíjí.
Snad mizerné reakce, které oficiálně dělají z Wonder Woman 1984 nejhůře hodnocený DC film nové éry vůbec, přinesou nějaké změny k lepšímu. Nabízí se předat režijní otěže někomu jinému, ale to se 100% nestane, protože všichni ví, jaký jekot by přišel, kdyby "první režisérka akční komiksové série" dostala padáka. Tak třeba si producenti trojku alespoň lépe pohlídají...
Wonder Woman 1984
Wonder Woman 1984 | Warner Bros.