Angelika přišla o svého Joffreye. V úctyhodném věku zemřel herec Robert Hossein

Angelika přišla o svého Joffreye. V úctyhodném věku zemřel herec Robert Hossein
Robert Hossein ve filmu Angelika a král (1966) | Česká televize
Robert Hossein se narodil jako Abraham Hosseinoff 30. prosince roku 1927 v Paříži ázerbájdžánskému skladateli a komediální herečce z Besarábie.
K divadlu si našel vřelý vztah brzy, již v 19 letech zaznamenal na divadelních prknech úspěch díky roli ve hře Lupiči (Les Voyous). Dva roky nato se prvně dostal k filmu, když si jako komparsista zahrál v titulu Le Diable Boiteux.
Ačkoliv si tuzemské publikum Hosseina spojuje především s postavou Joffreye de Peyrac, který se představil po boku Angeliky v sérii romanticko-historických filmů, je považován především za prvotřídního divadelního režiséra a scenáristu.
Michèle Mercier, Robert Hossein
Michèle Mercier a Robert Hossein - Angelika a Joffrey de Peyrac
Hossein byl ale též režisérem filmovým. Se svou skutečnou ženou se představil například ve snímku Bastardi jdou do pekla (Les Salauds vont en enfer), kterým si vysloužil značnou mediální pozornost. Ta se naplno dostavila roku 1964, když se poprvé představil po boku Michèle Mercier ve snímku Angelika, markýza andělů (celkem se spolu objevili v pěti filmech série). Coby režisér obsadil Hossein svou hereckou partnerku z Angeliky do westernu Une corde, un colt (1969), v němž si též zahrál.
Robert Hossein
Robert Hossein
Hosseinovou celoživotní láskou však bylo divadlo. V roce 1970 si vzal na starost populární remešský podnik, v němž využil své zkušenosti s filmem. Jeho muzikál Bídníci byl úspěšné reprízován na Broadwayi.
Hosseina celoživotně provázela smůla, co se životních partnerek týče. Třikrát se rozvedl a se čtvrtou ženou v pořadí se stihl jen zasnoubit, načež jeho nastávající zemřela při autonehodě. Nejspíš i z těchto důvodů se Robert Hossein nechal v roce 1977 pokřtít. Jeho syn Nicolas je známý jako rabín Aaron Eliacheff a vyučuje náboženství ve Štrasburku.