Pandemie letos připravila filmový průmysl o závratné částky

Pandemie letos připravila filmový průmysl o závratné částky
Robert Downey Jr. jako Tony Stark aka Iron Man | Animated Times
Rok 2021 je tady (konečně) a různé statistické weby už přepočítávají smutné bilance, kterak uplynulý rok ve znamení pandemie a restriktivních opatření zaostal za těmi předchozími. A jelikož koronavirus po většinu roku zcela zakázal či výrazně omezil návštěvy kinosálů jakožto místa sociální interakce, filmová studia kvapně přesouvala své očekávané hity do příštích sezón a skutečně velkých premiér s širokým diváckým potenciálem se příliš neurodilo.
Podle zpravodajské organizace The Wrap bude mít koronavirus za následek globální propad tržeb o celých 30 miliard dolarů v porovnání s rokem 2019. V tradičně nejsilnějších Spojených státech přitom kina přepočítávají pouze 2,06 miliardy, což je náhlý propad o 81% - takovou sumu přitom loni v pohodě pokryli Avengers: Endgame a minimálně se k ní přiblížilo dalších osm snímků, které v tržbách vyšplhaly nad jednu miliardu.
Robert Downey jr.
Avengers: Endgame | Walt Disney Studios
Vzhledem k okolnostem nemůže takový propad nikoho překvapit, ale přesto smutně ilustruje zoufalost situace a období temna pro kinosály, závislé na pravidelné divácké podpoře. Kina tak vzhlíží k nadcházející sezóně a doufají, že rok 2021 snad společně s očkováním situaci uvolní a lidé se budou moci vrátit před stříbrná plátna. To ovšem podle všeho nepůjde tak rychle a velká filmová studia už raději volí kompromisy, které zahrnují uvádění ambiciózních snímků na přidružených streamovacích službách.
Že byl rok 2020 pro kina katastrofální, o tom dávno není pochyb a aktuální číselné odhady to jen podtrhují. Jaký dopad ale bude mít nucená stagnace kinosálů a rozvoj internetových televizí na celý průmysl v příštích letech, to nám odhalí až čas.