Recenze: Bridgertonovi mění tradice a do doby Jane Austenové přináší mnoho nového, včetně sexu

Recenze: Bridgertonovi mění tradice a do doby Jane Austenové přináší mnoho nového, včetně sexu
Bridgertonovi | Netflix
Julia Quinnová ve svých knihách z hrdinek nedělá cudné anděly, kteří své city vyjevují jen výjimečně; jsou to normální vášnivé ženy. A přesně takoví jsou všichni hrdinové tohoto seriálu. Protože jestli tomuto historickému počinu něco nechybí, tak jsou to lechtivé scény.
Jonathan Bailey, Luke Newton, Phoebe Dynevor
Bridgertonovi | Netflix
Samozřejmě tu jistá naivita je, jelikož společnost byla nastavena tak, aby o některých tématech nehovořila. Zvláště ženy tak měly dosti zkreslený pohled na realitu, ale od toho tu jsou muži, aby jim vše náležitě vysvětlili nebo dostali lekci, že své ženské protějšky v mnohém podceňují. Hlavními hrdiny seriálu jsou členové rodiny Bridgertonových. Otec již zemřel a titul vikomta zdědil nejstarší z celkem osmi sourozenců (čtyř bratrů a čtyř sester). Jeho úkolem je se o rodinu postarat, což také činí za velké pomoci své milující matky a sourozenců. Jeho sestra Daphne má před sebou uvedení do společnosti a jejím úkolem je si najít vhodného manžela. Jenže problém je v tom, že jejímu bratrovi se nezdá ani jeden z nápadníků dost dobrý, všechny úspěšně odežene a Daphne tak celá zoufalá uzavře dohodu s jedním z bratrových přátel - se Simonem, vévodou z Hastingsu. Simon se jí bude naoko dvořit a pomůže jí přilákat nápadníky a ona mu naopak pomůže zbavit se vdavekchtivých dívek a jejich matek, jelikož on se nikdy ženit nehodlá. Ale znáte to, člověk míní, pán Bůh mění...
Jednohubka mezi svátky to byla parádní a nutno uznat, že kostýmy, hudba a celková výprava seriálu je vskutku povedená. Jelikož ale neznám knižní předlohu, nemohu soudit, nakolik se poměry ve společnosti liší od poměrů v seriálu. Dovolím si ale tipnout, že Julia se ve svých knihách drží dobových reálií, na rozdíl od pořadu. Pokud vám tedy vadí současný trend s ohledem na zásady rasové příslušnosti a sexuální orientace, ani se na seriál dívat nezkoušejte. Museli byste zkousnout britskou královnu tmavé pleti, stejně jako polovinu jejího dvora i otázky homosexuální orientace. Musíme se naučit dívat na filmy a seriály tak, že se čistě jedná o umění, fikci a je na autorovi, jak ji vykreslí. Na historické skutečnosti zapomeňte. Pokud se totiž od tohoto faktu neoprostíte, nemáte nejmenší šanci, aby se vám Bridgertonovi líbili. Až pokud všechno budete ignorovat a necháte se vést příběhem tak, jak byl natočen - jako obraz jedné velké rozmanité společnosti. Jen mne zaráží, je jaksi chybí i Asiaté, Indové a další, ale jejich práva asi nejsou nyní v módě.
Jonathan Bailey, Regé-Jean Page
Bridgertonovi | Netflix
Každopádně pokud se vám podaří od všeho odhlédnout a užít si příběh, zjistíte, že to ve skutečnosti není tak zlé. V centru toho všeho je vlastně otázka postavení ženy ve společnosti a to, jak moc je závislá na tom, jak ji společnost přijme a jaká v ní má práva, v tomto případě spíše nemá. Takže zatímco jedny se snaží udělat naprosté maximum pro to, aby nikdy chybu neudělaly a byly dostatečně silné, ty druhé se v tom jen bezmocně plácají a snaží se doufat v to, že se jim podaří si vybojovat své vlastní místo a "svobodu", popřípadně si i do společnosti rýpnout a bavit se na její účet. A právě vhodná volba manžela je v tom může zachránit, jeho postavení a povaha je to, co určí, jak moc se budou moci realizovat.
Nutno dodat, že Julia Quinnová každému sourozenci věnovala jeden román, celá knižní série Bridgertonových (když nebudeme počítat závěrečnou knihu epilogů a volnou pokračující sérii Rokesbyovi) tak má osm dílů, pokud si seriál od Netflixu povede dobře a získá si svou diváckou základnu, je tu pravděpodobnost 7 dalších sérií...
Hodnocení: 65%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE