Hned dva herci seriálu M*A*S*H neunesli slávu kolegy a raději populární show opustili

Hned dva herci seriálu M*A*S*H neunesli slávu kolegy a raději populární show opustili
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
Když se začala připravovat seriálová verze filmu Roberta Altmana z roku 1970, neměla ústředního hrdinu. Charismatický Alan Alda (který byl ironií osudu obsazený až jako poslední a smlouvu podepisoval pouhých šest hodin před začátkem natáčení pilotu) nícméně vše změnil. Netrvalo dlouho a Hawkeye Pierce se v očích publika vyprofiloval jako hlavní postava.
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
Zatímco televize takový vývoj bezpochyby uvítala (mít silného a milovaného tahouna není nikdy na škodu), hned dva Aldovi spolupracovníci to viděli poněkud jinak. Byli jimi Wayne Rogers a McLean Stevenson, kteří seriál opustili na konci třetí série. Rogers hrál Hawkeyho parťáka Trappera Johna McIntyrea, zatímco Stevenson plukovníka Henryho Blakea.
Začneme u Stevensona. Ten si původně, když se seriál obsazoval, myslel na roli Hawkeyeho. Tu sice nezískal, jeho roztomile zmatkující plukovník byl však také trefou do černého. Blake patřil mezi nejoblíbenější postavy vůbec, nicméně Stevenson se rozhodl, že seriál dobrovolně opustí. Místo toho, aby byl ve stínu hlavní hvězdy, chtěl zazářit ve vlastním sitcomu The McLean Stevenson Show. To se však přepočítal, protože šlo o propadák. Stevenson to později komentoval: „Myslel jsem si, že každý v Americe miluje McLeana Stevensona. Ale tak to nebylo. Každý miloval Henryho Blakea."
M*A*S*H
M*A*S*H | 1972 20th Century Fox Television
Stevensonův odchod neprovázela takzvaně zlá krev, zato Rogers vyloženě zatrpkl. Z role, která měla mít původně stejný prostor jako Hawkeye, se stal přicmrdávač hlavní hvězdy a Rogers o něco takového nestál. Po třetí sérii tak hodil ručník do ringu. To se však televizi nelíbilo a snažila se Rogerse udržet v seriálu pod hrozbou možné žaloby za porušení smlouvy. Jenže herec ji paradoxně nikdy nepodepsal, proto mohl bez problémů odejít.
Později svého rozhodnutí nelitoval, a to navzdory tomu, že již nikdy ve své kariéře nenarazil na podobně úspěšný projekt. I když neodcházel v dobrém, televize mu i tak nabídla, aby si postavu zopakoval v seriálu Trapper John, M.D. Přestože by v něm měl hlavní roli, odmítl, protože se bál, aby mu následně nenabízeli jen podobné postavy. Seriál se vysílal v letech 1979 až 1986, volně navazoval na M*A*S*H (Trapper se v něm po návratu z války stal primářem chirurgie v San Franciscu) a vzniklo úctyhodných 150 epizod. Rogers ani toto své rozhodnutí nikdy nevnímal jako chybné.
Neskonalou popularitu M*A*S*He potvrdilo v našich končinách jeho zařazení do streamovací nabídky Disney+, kde se drží v desítce nejsledovanějších pořadů. Vzhledem ke kvalitám seriálu je to nepochybně zasloužená pozice. Své dělá určitě i to, že je na platformě uvedený s vynikajícím českým dabingem známým z televize. Pro další tipy zamiřte do žebříčku nejlepších seriálů na Disney+.