HBO GO: Novinky a tipy na prosinec 2020

HBO GO: Novinky a tipy na prosinec 2020
Casino Royale (2006) | United Artists Films / Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Nejzajímavější prosincové novinky:
Bondovky (1962-2015)
Na prosinec si "goučko" přichystalo asi nejlepší možný dárek pro zaryté fandy legendárního agenta 007 - všechna dosud natočená filmová dobrodružství s tímto ikonickým hrdinou. A to včetně neoficiálního Nikdy neříkej nikdy a původního (parodického) Casina Royale, kde Jamese Bonda ztvárnil David Niven! Znovu si tak můžete dopřát všechny snímky této unikátní série, ať už v titulní roli preferujete Seana Conneryho, George Lazenbyho, Rogera Moorea, Timothyho Daltona, Pierce Brosnana či aktuálního Daniela Craiga.

Nechte je všechny mluvit (2020)
Nechte je všechny mluvit
V produkci HBO Max vznikl nový snímek všestranně nadaného oscarového filmaře Stevena Soderbergha (Dannyho parťáci, Nákaza), v němž si Meryl Streep zahrála spisovatelku, která se vydává se svými přítelkyněmi (Candice Bergen, Dianne Wiest) na výletní plavbu luxusním parníkem. Jednak kvůli zábavě, současně ale také za účelem vyrovnat se s pohnutou minulostí... Recenze zde.

30 stříbrných (2020)
30 stříbrných
Hororový seriál 30 stříbrných je dílem Álexe de la Iglesiy, populárního španělského režiséra svébytných žánrových snímků jako jsou Den šelmy nebo Balada o smutné trumpetě. Seriál vypráví o otci Vergarovi (Eduard Fernández), jenž je vymítačem, boxerem a bývalým vězněm, který je církví vyhoštěn do odlehlého španělského města, kde má působit jako kněz. Přestože touží zapomenout a být zapomenut, nepřátelé si jej brzy najdou - a začnou se dít podivné věci...

Tipy na dříve přidané filmy:
25. hodina (2002)
25. hodina
Spike Lee patří mezi společensky a politicky nejangažovanější žijící hollywoodské filmaře. S tím významně souvisí, že většina jeho režijní filmografie pojednává z různých hledisek o černošské komunitě, jíž je výrazný autor součástí. Nejednou už však natočil něco zcela mimo toto téma. Mezi takové filmy patří i 25. hodina. Výtečné drama ze současného New Yorku je příběhem drogového dealera žijícího na vysoké noze (Edward Norton), jehož do té doby spokojený život se radikálně změní ve chvíli, kdy ho někdo udá policii a jemu najednou zbývá pouhý jeden den na svobodě před nástupem do vězení. Ten se pokusí strávit v kruhu svých nejbližších... Kromě excelujícího Nortona ve filmu září i plno dalších herců - Phillip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Brian Cox, Rosario Dawson a další.

Obyčejní lidé (1980)
Obyčejní lidé
Robert Redford je známý hlavně jako herec, v žádném případě by se však nemělo zapomínat na to, že je i velmi schopným filmovým režisérem. A triumfálně to dokázal hned svým debutem, který získal mimo jiné i čtyři Oscary, včetně sošek za nejlepší režii pro Redforda a nejlepší film roku (v daném roce tak zvítězil například i nad legendárním Zuřícím býkem Martina Scorseseho). Obyčejní lidé jsou křehkým psychologickým dramatem, které pojednává o jedné zdánlivě obyčejné tříčlenné rodině, která právě prochází velmi složitým životním obdobím. Kromě (rovněž oscarového) scénáře a režie film stojí stejnou měrou i na vynikajících hereckých výkonech Donalda Sutherlanda, Mary, Tyler Moore a Timothyho Huttona.

Popelka (2015)
Když už máme ty Vánoce, asi by nebylo úplně od věci doporučit i nějakou dobrou a pokud možno (ještě) ne úplně provařenou filmovou pohádku. U nás si takřka všichni každý rok v tuto dobu u televize dopřáváme domácí milovanou klasiku s Libuškou Šafránkovou, přičemž americkou podobu jednoho z nejslavnějších pohádkových příběhů všech dob tu zná asi jen pár vyvolených. A jelikož se u Disneyho před pár lety ve velkém pustili do hraných remaků svých animovaných hitů, nepřekvapivě už došlo i na Popelku. A díky tomu, že režii filmu dostal na starost Kenneth Branagh, který kromě mnoha ceněných adaptací děl Williama Shakespeara natočil třeba i famózního Frankensteina nebo prvního Thora, se povedlo převést kouzlo klasického příběhu na plátno možná nejlépe, jak to jen za daných podmínek šlo.