Co nevíte o Pretty Woman: Měl to být temný příběh o prostituci s akční hvězdou v hlavní roli

Co nevíte o Pretty Woman: Měl to být temný příběh o prostituci s akční hvězdou v hlavní roli
Pretty Woman | Touchstone Pictures
V počátcích vývoje měla Pretty Woman (1990) do romantické komedie daleko. Původním záměrem bylo natočit temný příběh o prostituci v Los Angeles osmdesátých let. Vivian měla být závislá na kokainu a součástí její dohody s Edwardem bylo, že týden vydrží bez drog. Vydělané peníze chtěla Vivian využít na cestu do Disneylandu. Na konci filmu měl Edward Vivian vyhodit z auta a ta by se společně s další prostitutkou/kamarádkou vydala do Disneylandu. Producenta Laura Ziskin nicméně cítila, že s takovou si diváky Vivian nezíská a tak byl tón filmu později zjemněn a vše špatné, co se Vivian týkalo, bylo buď vyhozeno, nebo přeneseno na její kamarádku Kit.
Než k tomu ale došlo, film se dlouho připravoval jako drama. Z počátku dokonce akční drama, což vedlo k tomu, že prvním obsazeným do role milionářského playboye Edwarda byl... Steven Seagal! Ve filmu měl předvést něco ze svého bojového umění, když se však režisér Gary Marshall rozhodl akční scény odstranit, Seagal se naštval a projekt opustil. Poté následoval dlouhý casting, během něhož se nejblíže k obsazení dostal Al Pacino. Po sceentestu s Julií Roberts ale odstoupil (pravděpodobně necítil tu správnou chemii). Právě chemie naopak rozhodla o obsazení Richarda Gerea. Ten původně roli odmítl, okouzlující Roberts ho ale přesvědčila, aby ji vzal.
Richard Gere, Julia Roberts
Pretty Woman | Touchstone Pictures
Čímž se dostáváme k hlavní hvězdě filmu. Pro Julii Roberts je role Vivian zlomovým bodem kariéry, který jí otevřel dveře do Hollywoodu. Přitom byla - doslova - posledním jménem na seznamu. Studio chtělo hvězdu a Marshall si původně myslel na Meg Ryan nebo Karen Allen. Obě odmítly. Nejspíš za to mohla původní temná podoba filmu - Molly Ringwald přímo řekla, že by jí bylo nepříjemné hrát prostitutku, Michelle Pfeiffer se nelíbil tón scénáře a Daryl Hannah měla pocit, že film degraduje ženy. Velmi blízko obsazení byla Diane Lane, kvůli nedostatku času ale nemohla roli přijmout. To vše nahrálo tehdy 21leté Roberts, který měla na kontě akorát malý hit Mystic Pizza (1988). U Disneyho skřípali zuby, protože chtěli velké jméno, ale nikdo neměl zájem.
Film měl také původně mít úplně jiný název a to $3,000 (3000 dolarů je částka, kterou Vivian dostávala za týden své práce). Producentům ale přišlo, že takhle by zněla spíše sci-fi a poté, co získali práva na píseň "Oh, Pretty Woman" odRoye Orbisona, došlo - na dnes již kultovní - název.
Kdyby Ziskin s Marshallem necukli, mohli jsme se místo klasické romantické komedie dočkat akčního dramatu se Stevenem Seagalem, který by se zabýval prostitucí a drogami v Los Angeles osmdesátých let. Přiznám se, že bych to skoro chtěl i vidět. Ale na klasiku s Gerem a Roberts nedám dopustit.
Pretty Woman si dnes večer můžete pustit na Nově od 21:55.
Richard Gere, Julia Roberts
Pretty Woman | Touchstone Pictures