Bývalému prezidentovi USA není kinematografie cizí. Barack Obama i letos představuje filmy a seriály, které si oblíbil

Bývalému prezidentovi USA není kinematografie cizí. Barack Obama i letos představuje filmy a seriály, které si oblíbil
Barack Obama | The New Yorker
Seznam 14 filmů a 10 televizních sérií se objevil na Obamově twitterovém účtu a dokazuje, že prvnímu černošskému prezidentovi v historii USA není kinematografie cizí. Zatímco loni například zmínil pouze tři oblíbené seriály, nyní jich vybral hned 10, čímž i nepřímo deklamoval rostoucí vliv televize a smazávání rozdílů mezi jednotlivými produkcemi - což ale přímo uvedl v krátkém textu, který tweet rovněž obsahoval: "Stejně jako všichni ostatní jsme si letos prošli mnohým, a s ohledem na to, jak streamování dál smazává hranice mezi filmy pro kina a televizními formáty, jsem rozšířil svůj list a zahrnul vizuální vyprávění, které jsem si letos vychutnal, nezávisle na formátu."
Filmy:
Gary Oldman
Mank | Netflix
Ma Rainey - matka blues - Poslední role zesnulého Chadwicka Bosemana v příběhu o významné afro-americké bluesové zpěvačce, odehrávajícím se ve 20. letech minulého století. Na Netflixu od 18. prosince.
Vysoká dívka - Ruské historické drama z období po skončení druhé světové války
Bacurau - Nepředvídatelná brazilská směs různých žánrů o zapadlé vesnici, která je za tajemným účelem doslova vymazána z map.
Země nomádů - Největší oscarový favorit tohoto roku sbírá jeden nadšený ohlas za druhým a pyšní se údajně skvělými výkony Frances McDormand a Davida Strathairna. V českých kinech od 18.2. 2021.
Duše - Očekávaná novinka od studia Pixar dorazí na Disney+ již 25. prosince
Lovers Rock - Další chválený kousek z dílny úspěšného režiséra Steva McQueena (12 let v řetězech) vyšel na Amazon Prime Video již 20. listopadu, a to jako součást povídkové série Sekerka.
Colectiv - Rumunský dokument o investigativních novinářích a jejich snaze odkrýt podvody a korupci v rámci veřejné zdravotní péče.
Mank - Rozporuplně přijímaná novinka Davida Finchera o pozadí vzniku Občana Kanea, která nás provádí americkými 30. léty. Na Netflixu od 5. prosince.
Martin Eden - Francouzské historické drama a volná adaptace stejnojmenného románu Jacka Londona.
Nechte ho jít - Neo-westernové drama s Kevinem Costnerem a Diane Lane, kteří se po smrti syna vydávají najít své jediné vnouče.
Time - Dokumentární film o ženě, která bojuje za propuštění svého manžela, jenž si ve vězení odpykává šedesátiletý trest za bankovní loupež. Na Amazon Prime Video od 16. října 2020.
Boys State - Dokument o amerických teenagerech, kteří se účastní programu s názvem Boys State, zaměřeného na prozkoumávání mechaniky americké vlády a politiky.
Selah And The Spades - Drama o undergroundových studentských organizacích na prestižní univerzitě.
Kripl kemp: Revoluce na kolečkách - dokumentární film o letním táboru pro handicapované, který produkoval sám Obama se svou ženou skrze vlastní společnost A Higher Ground Production. Na Netflixu od 25. března 2020.
Seriály:
Anya Taylor - Joy
Dámský gambit | Netflix
Volejte Saulovi - Pátá série oceňovaného prequelu i spin-offu Perníkového táty, která sleduje osudy právníka Saula Goodmana.
Dámský gambit - Enormně sledovaný originál od Netflixu o geniální šachistce, která se z dětského domova dostává až k jednomu stolu s neporazitelným sovětským šampionem.
Můžu tě zničit - Seriál od HBO s hrdinkou, která se vyrovnává se sexuálním napadením a nachází kontroverzní životní zásady.
The Boys - Komiksová adaptace o superhrdinech, s nimiž je v alternativním vesmíru nakládáno jako s konzumním zbožím.
The Good Lord Bird - Historická minisérie o zotročeném chlapci a jeho zkušeností s různorodou skupinou vojáků - abolicionistů.
Devs - Sci-fi minisérie od Alexe Garlanda, prozkoumávající témata kolem svobodné vůle a Silicon Valley.
Poslední představení - Dokumentární ohlédnutí za poslední sezónou legendárního basketbalisty Michaela Jordana. Dostupné na Netflixu.
Mrs. America - Emancipační projekt o prosazování dodatku americké Ústavy za zrovnoprávnění mužského i ženského pohlaví, v hlavní roli se skvělou Cate Blanchett.
Dobré místo - Čtvrtá řada komediálního seriálu o posmrtném životě.
City So Real - Dokumentární minisérie sleduje primátorské volby v Chicagu roku 2019 s důrazem na městskou korupci, tamní dopad pandemie koronaviru a sociální nepokoje po smrti George Floyda.