Jde o jeden z nejrealističtějších trikových záběrů všech dob. A diváci o tom neví

Jde o jeden z nejrealističtějších trikových záběrů všech dob. A diváci o tom neví
Osvícení | Warner Bros.
Množství odkazů ve Spielbergově popkulturní hříčce je opravdu vysoké. Mezi zdaleka nejdiskutovanější momenty trochu nečekaně patří dlouhá scéna, která nás přenesla do roku 1980 do klasiky Stanleyho Kubricka Osvícení.
Filmařsky jde (minimálně pro znalce původního filmu) o ohromující moment, protože prostředí vypadá naprosto identicky. Nabízí se otázka, kolik toho postavili kulisáci a co je práce digitálních mágů. K filmu krátce po premiéře vyšla kniha Art of Ready Player One, která se zmíněné pasáži věnuje a máme odpověď. Jakkoli se tomu obtížně věří, CELÁ scéna je digitální.
Konkrétně v knize stojí: "Nepostavili to, i když se mluvilo o možnost znovu vytvořit kulisu z Kubrickova filmu. Vzhledem k tomu, že jsou ale ve scéně CGI postavy a ne skuteční herci, tým pro speciální efekty nakonec rozhodl, že digitální vytvoření celého prostoru bude pro film fungovat nejlépe."
Nelze jinak než před týmem ILM smeknout. To, že svou práci umí, samozřejmě víme dávno. Ale vytvořit dojem, že se opravdu koukáme na identickou kulisu ze 40 let starého filmu, to je opravdové umění.
Jednotlivé scény porovnává následující video: