Nové víly z Winx Clubu s sebou přivedou novou protagonistku a pořádnou dávku nevkusu

Nové víly z Winx Clubu s sebou přivedou novou protagonistku a pořádnou dávku nevkusu
Fate: The Winx Saga (2020– ) | Netflix
Winx Club je původně animovaný seriál a komiks, se kterým alespoň částečně vyrůstalo snad každé dítě narozeno v druhé polovině devadesátých let. Pětice mladých víl, které navštěvují kouzelnickou školu v Alfei, si získala srdíčko všech dívek i chlapců po celé Evropě. Do dnes najdete v hračkářstvích oblíbené panenky z této série, protože se od roku 2003 stále ještě nepřestala vysílat na televizních obrazovkách a těší se tak oblibě i dnešních dětí ve věkovém průměru 5 až 10 let. Nově můžete také jeho tři první série sledovat i na Netflixu, který se ze seriálové oblíbenosti očividně rozhodl těžit, co to jde. A jde to vidět.

Trailer:

Winx Saga: Osud
Nejen že koupili práva na jeho promítání, ale také se pustili do svého vlastního hraného seriálu, který nese název Fate: The Winx Saga, který by měl být přímým netflixovským odkazem na tuto italskou animovanou podívanou. Příběhem nás stejně jako v originále bude provázet ohnivá víla Bloom, která má jako jediná z dívek vztah k naší dimenzi. Ostatní totiž pocházejí ze svých fiktivních vílích království a tím pádem zemi často považují za něco zaostalého a nepřitažlivého.
nove-vily-z-winx-clubu-s-sebou-privedou-novou-protagonistku-a-poradnou-davku-nevkusu-15
Fate: The Winx Saga (2020– ) | Netflix
Jenže s Bloom tato podobnost obávám se, končí. Z traileru jde cítit, že se tvůrci naprosto odloučili od původního zářivého a pestrobarevného zpracování. Na první pohled z vílího dobrodružství pro děti, udělali jakési podivně vypadající teenagerské drama, které by se dalo přirovnat například k oblíbené mladé čarodějnici Sabrině. S výjimkou toho, že Sabrinina děsivá dobrodružství, mají alespoň nějakou estetickou a příběhovou hodnotu.
nove-vily-z-winx-clubu-s-sebou-privedou-novou-protagonistku-a-poradnou-davku-nevkusu-13
Winx Club | Nickelodeon Animation Studios
Nerada věci kritizuji ještě předtím, než jsou vůbec pořádně k vidění, ale tady se obávám nejhoršího. Co považuji za za hlavní důvod mé kritiky, tak je absence jedné z hlavních víl, Tecny. Dívky, která své magické schopnosti specializuje na moderní technologie. Opravdu nerozumím tomu, proč něco takového udělali a evokuje to ve mně pocit, že zkrátka neměli dost finančních prostředků, aby dokázali kvalitně zpracovat vizuál jejích schopností. Možná se ale pletu a bude v tom ještě něco jiného.
Mezi další podněty k nespokojenosti také zařazuji skutečnost, že místo květinové víly Flory, zde dosadili naprosto cizí dívku jménem Terra. Ta s její předchůdkyní zdá se sdílí pouze vztah s půdou. Jinak bohužel není ani módně založená. Možná to může znít povrchně, ale posuďte sami a upřímně vzhled nejen Terry, ale také zbylých dívek, sami posuďte. Vkus seriálového kostyméra, pro mě nejspíše nebude to pravé ořechové a nejsem si jistá, zda se zde jedná vůbec o nějaký vkus. Raději se zde ani nebudu dlouho zabírat tím, proč v dnešní politicky korektní době, udělají z animované asiatky hranou bělošku. Hudební víla Musa bohužel také neunikla ne zrovna pozitivní změně.
nove-vily-z-winx-clubu-s-sebou-privedou-novou-protagonistku-a-poradnou-davku-nevkusu-14
Fate: The Winx Saga (2020– ) | Netflix
Zním možná opravdu přísně a to se mi ve výsledku ani nelíbí. I přesto, že s novým Winx Clubem zrovna dvakrát nesouzním, tak seriálu po jeho vydání přeci nejspíše jen šanci dám a 22. ledna 2021, startuju Netflix, abych třeba i zaměnila své nechutenství v sympatie.