Tvorba videoklipů konečně dostane prostor, který si zaslouží. Čeští filmaři chystají její vůbec první soutěž. A rovnou na mezinárodním poli

Tvorba videoklipů konečně dostane prostor, který si zaslouží. Čeští filmaři chystají její vůbec první soutěž. A rovnou na mezinárodním poli
PETER ARISTONE - Far | ManaWorld - Ondřej Urbanec, Karel Vaněk
„V Česku každoročně vznikne kolem stovky klipů, ale pokud se některému z nich dostane nějakého ocenění v oblasti hudebních cen, bývají to ty od mainstreamových interpretů. Přitom velmi často klipy pro menší kapely bývají zajímavější a nápaditější. Proto jsme se rozhodli vybudovat No Stress Music Video Awards, které by daly vědět o zajímavých klipech, ale stejně tak nabídly ocenění a podporu mladým tvůrcům. Toto ocenění jim dá i možnost dát o sobě vědět a proniknout svou tvorbou třeba i za hranice své země. Také proto jsme se rozhodli pro mezinárodní formát soutěže, protože videoklipy mluví k divákům univerzálním jazykem, tedy obrazem a hudbou,“ vysvětlují David Laňka a Martin Müller, organizátoři No Stress Music Video Awards.

Tomáš Klus: Je doma máma?

V síti
Na rozdíl od jiných cen se NSMVA ve svých soutěžních kategoriích nezaměřují pouze na hodnocení klipu jako celku, ale oceňují jednotlivé tvůrčí a umělecké profese, které jsou při tvorbě finální podoby video klipudůležité. NSMVA budou vyhlašovány v kategoriích:
Nejlepší videoklip roku
Nejlepší režie
Nejlepší kamera
Nejlepší střih
Nejlepší herecký výkon
Cena za kreativní přístup
Nejlepší nízkorozpočtový klip
Překvapení roku
Síň slávy

Miro Žbirka: She´s Out Of Control

Miro Žbirka
Oceněné v jednotlivých kategoriích bude vybírat odborná porota, ve které zasedají například Milan Cais z Tata Bojs, výtvarník Jan Gemrot, filmový střihač Ondřej Hokr a další, přičemž organizátoři NSMVA slibují ještě další zajímavé osobnosti.
Porota také každý rok vybere osobnost do Síně slávy. „V každém roce bude oceněna významná osobnost, která se podílela na globálním uměleckém posunu videoklipů z jednoho vybraného státu. Kdo bude jako první uveden do Síně slávy, si ale zatím necháme pro sebe,“ říkají David Laňka a Martin Müller a dodávají, že kromě unikátní sošky získají ocenění také další zajímavé odměny.
Videoklipy do No Stress Music Video Awards je možné přihlašovat do 28. února 2021. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 28. dubna 2021 v pražském Le Royal Theatre.