Il Boemo: Vojtěch Dyk jako český hudební génius, který zemřel v zapomnění na syfilis. V nákladném snímku se objeví i Karel Roden či hvězda seriálu MOST!

Il Boemo: Vojtěch Dyk jako český hudební génius, který zemřel v zapomnění na syfilis. V nákladném snímku se objeví i Karel Roden či hvězda seriálu MOST!
Il Boemo (2021) | Richard Hodonický
O právě natáčeném koprodukčním historickém filmu Il Boemo, jenž bude vyprávět o skladateli Josefu Myslivečkovi, jsme už dříve informovali. Z Itálie do Prahy se vrátil režisér a scénárista Petr Václav (Cesta ven, Nikdy nejsme sami), aby do svého filmu natočil záběry z Myslivečkova rodného města a z míst, kde strávil velkou část svého života. V těchto dnech se točí scény v pražských exteriérech, kde se Mysliveček narodil a žil.
Významný umělec, jehož si ve filmu zahraje Vojtěch Dyk, se narodil v rodině mlynáře, vyučil se tomuto řemeslu, ale jeho láska k hudbě ho zavedla do Itálie, kde se z něj stal jeden z nejvyhledávanější barokních skladatelů.
Jan Macola, Vojtěch Dyk, Petr Václav
Il Boemo | Jarmila Štuková
Praha je důležitou součástí celého příběhu, protože i přes svůj pobyt v Itálii měl Josef Mysliveček se svým rodným městem neustálý kontakt. Ve scéně, kterou dnes natáčíme, se Mysliveček vrací za svým bratrem-dvojčetem do Sovových mlýnů, kde Jáchym žil,“ dodává režisér Václav.
Filmovat se v České republice začalo 4. září v Klášteře sester premonstrátek v Doksanech. Dále se natáčelo v pražských palácích Martinického, Colloredo – Mansfeld a v prostorách zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, zámku v Bučovicích a v brněnském Mahenově divadlu. Nejsložitější a nejvýpravnější část českého natáčení proběhla ve Stavovském divadle. Poslední záběry v Čechách vzniknou v těchto dnech v bývalém cisterciáckém klášteře v Plasích. Na konci tohoto týdne se filmový štáb naposledy vrátí do Itálie. Poslední klapka by měla padnout 19. prosince v Římě. Stane se tak symbolicky ve městě, kde Mysliveček podlehl zákeřné nemoci syfilis a zemřel prakticky v zapomnění.
Vojtěch Dyk
Il Boemo | Jarmila Štuková
Kromě Vojtěcha Dyka se ve snímku z českých herců objeví Karel Roden, Lenka Vlasáková či Zdeněk Godla. Hvězda několika předchozích Václavových filmů či úspěšného seriálu MOST! se dle režisérových slov objeví v malé roli cizince. Rozpočet koprodukčního snímku činí 120 milionů korun.
Do kin by se měl Il Boemo dostat na podzim příštího roku. Promítat se zřejmě bude v původním (italském) znění i v česky dabované verzi.