Sebevražedný oddíl: Historie toho, co vše se před lety při natáčení pokazilo

Sebevražedný oddíl: Historie toho, co vše se před lety při natáčení pokazilo
Sebevražedný oddíl | Warner Bros.
O čem se příliš nahlas nikdy nemluvilo je fakt, že se po prvním zveřejněném a přímo fantasticky diváky přijatém traileru studio Warner Bros. nečekaně rozhodlo přenechat výsledný střih Sebevražedného oddílu (2016) kolegům z branže, kteří zmíněný trailer sestříhali, aby se mu finální produkt podobal jako vejce vejci. To následně ovlivnilo i nadcházející reklamní kampaň, která se nesla v podobném duchu, aby nalákala potenciální diváky do kin po celém světě. To se dozajista povedlo, celosvětové tržby se zastavily na hřejivých 746 milionech dolarů, ale netrvalo dlouho a na hlavu režiséra Davida Ayera se snesla v recenzích vlna kritiky, která výsledný film rozhodně nešetřila.
Margot Robbie, Joel Kinnaman, Jai Courtney, Jay Hernandez, Will Smith
Sebevražedný oddíl (2016)
Ayer se nedlouho poté nechal slyšet, že konečný produkt neodpovídá jeho vizi. Konkrétně na adresu filmu uvedl, že existují dvě různé verze, které byly studiu prezentované pouhé tři měsíce před premiérou. Ta jeho (temnější) ale studio dostatečně neoslovila a to se rozhodlo vsadit na odlehčenější formu příběhu, která byla pouze prodlouženou celovečerní verzí traileru.
V kinoverzi chyběla značná část natočeného materiálu, což v očích diváků i kritiků komiksovou adaptaci roztříštilo na kusy. Patrné to bylo především na vystřižení mnoha scén s Jokerem (Jared Leto), které byly ve zveřejněných trailerech. To dle původních tvůrců zásadně ovlivnilo vývoj děje, a dokonce i samotný herec nenechal na filmu nit suchou a v médiích si nejednou postěžoval, že byl výsledkem frustrován, neboť se do projektu zapojil s naprosto odlišnou představou toho, jak snímek nakonec dopadne.
Margot Robbie, Jared Leto
Sebevražedný oddíl
Ayer se kritiky rozhodně nebál a nevybíravou mluvou ztrhal studio za to, že mu film doslova vyrvalo z rukou a přetvořilo si ho dle vlastní vize, se kterou by v podstatě ani neměl být nijak spojován. „Filmový průmysl je prostě průmysl. Neustále roste a směřuje vpřed. Vím, že James Gunn vytvoří něco úžasného. Má frustrace vychází z toho, že jsem lynčován za něco, co nebylo mou původní vizí.“ S tím, jak dokázal Zack Snyder studio přemluvit k tomu, aby mu umožnili dokončit Ligu spravedlnosti dle jeho představ (ve formě čtyřdílné mini-série vyjde příští rok exkluzivně na stramovací službě HBO Max) nicméně výrazně vzrostla šance, že i Ayer se své verze jednou dočká. Ostatně, Leto si Jokera v Lize (ač nejspíš na malé ploše) dokonce zopakuje.
Reparát v podobě The Suicide Squad spatří světlo světa v amerických kinech a na HBO Max v druhé polovině příštího roku. Gunn přislíbil, že tentokrát se studio do ničeho nemontuje, tak snad bude výsledek stát za to.