Dnes v TV: Zachraňte vojína Ryana - revoluční válečný velkofilm, který dodnes bere dech

Dnes v TV: Zachraňte vojína Ryana - revoluční válečný velkofilm, který dodnes bere dech
Zachraňte vojína Ryana (1998) | Dreamworks Pictures
Poté, co 6. června 1944 došlo k megalomanskému vylodění v Normandii, se spojenecká jednotka pod vedením kapitána Johna Millera (Tom Hanks) vydává na speciální misi - najít (a přivést v pořádku domů) uprostřed nepřátelského území vojína Ryana (Matt Damon), jenž je posledním žijícím ze čtyř bratrů...

Trailer:

Zachraňte vojína Ryana
Začnu tím, čím se Zachraňte vojína Ryana proslavilo patrně nejvíce - úvodní scénou vylodění. Ta v době uvedení snímku působila jako zjevení a z filmu udělal obrovskou událost (nejen) na poli epických válečných podívaných. Steven Spielberg díky dokonalé souhře se svými dvorními spolupracovníky (zejména pak s fenomenálním kameramanem Januzsem Kaminskim, jenž v takřka celém snímku pracoval s výrazně tlumenými barvami) v první půlhodině předvedl divákům válečný konflikt s takovou sugescí a intenzitou, jako zřejmě nikdo před ním. Jednu z klíčových kapitol druhé světové války odprezentoval jako skutečné peklo na zemi, v němž přežít se rovnalo takřka božímu zázraku. Režisér s kameramanem mistrně kombinují monumentální obrazové celky na nespočet výsadkových člunů s "komorními" subjektivními (a místy silně stylizovanými) pohledy jednotlivých vojáků, kteří se zpočátku nesnaží bojovat (protože to ani není v lidských silách), ale "pouze" přežít. Je to nevídaně dechberoucí a strhující sekvence, ohromující po všech myslitelných stránkách. A pokud mě paměť neklame, dodnes se ji (ve svém ranku) nikomu nepodařilo překonat. Leda tak napodobit...
Tom Sizemore, Tom Hanks
Zachraňte vojína Ryana | 1998 Dreamworks Pictures
Vypravěčsky a technicky je však film naprosto brilantní i v následujících více jak dvou hodinách, v nichž se "teprve" začne rozvíjet hlavní zápletka, která staví na náležitě silném morálním dilematu (má smysl riskovat několik životů kvůli záchraně jednoho?), vedle níž Spielberg rozvíjí i pár dalších motivů (viz vynikající rozepře o popravě německého vojáka, Hanksova třesoucí se ruka apod.). Kromě špičkové výpravy, tradičně skvělé hudby Johna Williamse a několika dalších řemeslně perfektních bojových scén (téměř půlhodinová finální bitva je dokonce na podobné kvalitativní úrovni jako legendární opening) tak může Zachraňte vojína Ryana plně těžit i fantastického hereckého obsazení. Výteční jsou kromě ústředního Hankse například Tom Sizemore a památný "pobožný sniper" Barryho Peppera. Ostatně někteří herci, kteří se v následujících letech stali obrovskými hvězdami (Vin Diesel, Bryan Cranston, Nathan Fillion), tady mají tak malé role, že si jich možná ani nevšimnete.
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana | 1998 Dreamworks Pictures
Spielbergův dnes už ikonický válečný epos získal (kromě spousty dalších cen) pět Oscarů. Za nejlepší režii, kameru, střih, střih zvuku a mix zvuku. Nominován byl na šest dalších, včetně ceny za nejlepší film (toho mu vyfoukla historická komedie Zamilovaný Shakespeare). Úspěch a ohlas tohoto snímku byl každopádně tak obrovský, že přímo inicioval vznik neméně slavné desetidílné minisérie Bratrstvo neohrožených, kterou Spielberg s Hanksem produkovali (a jež byla specifickým vizuálním stylem Zachraňte vojína Ryana viditelně inspirována).
Tom Sizemore, Giovanni Ribisi, Barry Pepper, Adam Goldberg, Edward Burns
Zachraňte vojína Ryana | 1998 Dreamworks Pictures
Možná jediné, co by se této proslulé hollywoodské monstrprodukci dalo vytknout, je (z mého pohledu) lehký odér patosu a amerického patriotismu (viz závěrečný záběr na vlající americkou vlajku), jenž by tu opravdu být nemusel. To je ovšem zanedbatelná drobnost, která ony tři hodiny grandiózních filmařských orgií nemá šanci nijak zásadně pokazit.
Hodnocení: 95%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE