Nejoblíbenější a nejobsazovanější princové českých pohádek

Nejoblíbenější a nejobsazovanější princové českých pohádek
Pavel Trávníček a Lukáš Vaculík | Česká televize
I zde bychom hned na začátek mohli za všechny uvést taková jména jako Pavel Trávníček, Petr Svoboda, Vladimír Dlouhý nebo Jan Čenský. Ale jak skutečně dopadli? Se stejnou péčí, jakou jsme se věnovali princeznám se nyní podíváme na zoubek i princům a řekneme si, který z nich to tedy ve skutečnosti vyhrál. Zajímavostí přitom je, že pánové mají čísla daleko vyšší než dámy. Je vidět, že princezny se holt střídaly častěji. :-)
Už jen doplním, že onen výraz "princ" je tu použit jako označení pro roli hlavního hrdiny šlechtického původu, nerozlišujeme tedy vévodu, rytíře, lorda, prince nebo císaře. :-)
Jan Čenský byl v 80. a 90. letech velmi populárním hercem, účinkoval v řadě televizních her a pohádek. V jeho výčtu rolí tak samozřejmě nechybí ani pohádkoví princové (či mladí králové). Celkem jich ztvárnil šest. Prvního z nich si zahrál ve 23 letech z pohádce Koloběžka první z roku 1984, posledního pak v 36 letech v pohádce O spanilé Jašince z roku 1995. Celkově účinkoval v šestnácti pohádkách.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-9
Jan Čenský - Sen o krásné panně | Česká televize
Miroslav Vladyka má na kontě také šest princů, zajímavostí přitom je, že všech šest stihl natočit během tří let, prvního v pohádce O štěstí a kráse (27 let) a posledního v roce 1988 v pohádce Divoké labutě, kdy mu bylo 29 let. Každopádně na čísle, v kolika pohádkách Miroslavy Vladyka účinkoval je vidět, že je v této oblasti vyhledáván často. K dnešnímu dni má natočených 42 pohádek!
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-2
Miroslav Vladyka - Divoké labutě | Česká televize
Ondřej Vetchý by do tohoto výběru patřit nemusel, kdybychom byly skutečně přísní. Dvakrát totiž hrál ženatého císaře, jelikož ale i on v nich musí teprve svou lásku poznat a pochopit, neměl by ve výběru chybět. Pokud je tedy budeme počítat, má na kontě celkem 6 princů. Poprvé si Ondřej Vetchý zahrál prince ve 32 letech v pohádce Černobílá pohádka z roku 1994 a posledního (jednoho ze zmíněných císařů) v 36 letech v pohádce Císař a tambor z roku 1998. Celkem má pak na kontě 22 pohádek.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-4
Ondřej Vetchý - Černobílá pohádka | Česká televize
Antonín Navrátil se představil v roli prince sedmkrát. Prvním princem byl ve 23 letech v pohádce Předeme, předeme zlatou nitku z roku 1981. Posledním byl v 30 letech v pohádce Divoké labutě z roku 1988. Celkem účinkoval v devatenácti pohádkách.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-3
Antonín Navrátil - Divoké labutě | Česká televize
Petr Štěpánek má na kontě také sedm rolí princů. Prvního z nich si zahrál ve dvaceti letech v pohádce Jak se Mette chtěla stát královnou (1968) a posledního prince (přesněji krále) v 41 letech v pohádce O podezíravém králi z roku 1989. Se svými 49 pohádkami na kontě, je ale určitě neobsazovanějším z herců v této vybrané skupině.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-8
Petr Štěpánek - Jak se Mette chtěla stát královnou | Česká televize
Petr Svoboda také ztvárnil prince sedmkrát. Prvního je ujal ve 22 letech v pohádce Princ Chocholouš z roku 1974 a posledního v roce 1988 v pohádce Divoké labutě v 36 letech. Celkově hrál v třinácti pohádkách.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-1
Petr Svoboda - Divoké labutě | Česká televize
Pavel Trávníček má na kontě osm princů. Prvního si zahrál v jedné z nejslavnějších pohádek Tři oříšky pro Popelku a bylo mu 23 let. Posledního si zahrál o 17 let později v pohádce Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil (1990). Bylo mu 40 let. Dohromady účinkoval ve 21 pohádkách.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-7
Pavel Trávníček - Tři oříšky pro Popelku | Filmové studio Barrandov
Michal Dlouhý a druhá osmička princů. Michal Dlouhý se poprvé jako princ představil v pohádce Žabí princ z roku 1991 v 23 letech. Posledního prince si zahrál ve společné pohádce se svým bratrem Vladimírem, Michalovi bylo 31 let a pohádce se jmenuje O princezně z Rimini (1999). Celkem si zahrál v patnácti pohádkách.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-5
Michal Dlouhý - Žabí princ | Taurus-Film
Jan Šťastný je na tom o jednoho prince lépe. Prvního ze svých devíti princů si zahrál v sedmnácti letech v pohádce Za humny je drak z roku 1982 a posledního pak ve 33 letech v pohádce Lolinka a kníráč z roku 1998. Dvacet pohádek má na kontě celkově.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-2
Miroslav Vladyka - Divoké labutě | Česká televize
Vladimír Dlouhý ztvárnil prince v deseti pohádkách. Prvního z nich si zahrál ve 24 letech v pohádce O labuti z roku 1982 a posledního ve 41 letech v pohádce O princezně z Rimini (1999). Celkem Vladimír účinkoval v devatenácti pohádkách.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek
Vladimír Dlouhý – O princezně z Rimini | Česká televize
Lukáš Vaculík si také prince zahrál desetkrát. Prvního hrál v 21 letech v pohádce O velkém nosu z roku 1983 a posledního v 37 letech v pohádce Mořská brána (1999). Jeho číslo s ohledem na počet pohádek, ve kterých Lukáš účinkoval se zastavilo na 22.
nejoblibenejsi-a-nejobsazovanejsi-princove-ceskych-pohadek-3
Antonín Navrátil - Divoké labutě | Česká televize
Miloš Nesvadba je posledním z našeho výčtu a i on si zahrál prince v deseti pohádkách. Prvního ztvárnil ve věku 27 let v pohádce Pyšná princezna (1952) a posledního ve 48 letech v pohádce O ševci Matějovi z roku 1973. Celkem hrál v 27 pohádkách.
Pyšná princezna
Miloš Nesvadba - Pyšná princezna | Československý státní film
Jasného vítěze mezi princi nemáme, jelikož Lukáš Vaculík, Vladimír Dlouhý i Miloš Nesvadba jsou na stejném čísle. Pokud bychom ale chtěli být extra přísní a soustředit se pouze na roli princů nebo králů, byl by vítězem Lukáš Vaculík s čistě devíti princi. Nejčastěji obsazovaným hercem je Petr Štěpánek se 49 pohádkami, nejstarším pohádkovým nápadníkem byl Miloš Nesvadba ve 48 letech a tím nejmladším Jan Šťastný v 17 letech. Pokud vám přijde, že tu chybí zástupci té nejmladší generace, tak máte samozřejmě pravdu. Jenže stejně jako je tomu u princezen, i zde je problém, že současní princové nemají svá čísla kde navyšovat a všichni se zastavili na jednom pohádkovém princi na svém kontě. Jedinou výjimkou je Filip Tomsa, který si zahrál prince dvakrát. Poprvé v pohádce O víle Arnoštce (v 17 letech) z roku 2001 a podruhé v pohádce Fišpánská jablíčka z roku 2008.