Smrtonosná past JE vánoční film. Ale rozhodně nejde o to nejvíce šokující zjištění

Smrtonosná past JE vánoční film. Ale rozhodně nejde o to nejvíce šokující zjištění
Anděl Páně (2016) | Marlene Film
Grinch (2000), Vánoční skřítek (2003), Polární expres (2004), Santa má bráchu (2007) a mnoho dalších snímků, je nám skoro již tradičně rok co rok servírováno v televizních programech v období svátečních dní. Ani zdaleka to ale nemusí být jediné a nejkvalitnější příběhy, které si jde během prosincových večerů pustit, abyste se svátečně naladili. Věděli jste o tom, co tento žánr vlastně skutečně definuje? Podívejte se na nabídku skutečných vánočních filmů ZDE.
smrtonosna-past-a-jursky-svet-jako-vanocni-filmy-podivejte-se-na-to-co-ve-skutecnosti-tento-filmovy-zanr-definuje-4
Grinch (2000) | Universal Studios
Mnoho lidí se mylně domnívá, že vánoční žánr definuje datum vydání filmu. Jinými slovy, čím blíže k vánočním svátkům je film publikován pro veřejnost, tím vánočnější a svátečnější je. Je tomu skutečně tak? Kdyby to bylo skutečně pravidlem, řada vánočních klasik by ani zdaleka nemohla v tomto žánru existovat. Vždyť například film Christmas in Connecticut, byl vydán uprostřed léta v roce 1945. Je tedy zřejmé, že co se datumu týče, tak je toto přiřazení pasé.
Dalším špatným úsudkem pak bývá domněnka, že se jedná vždy o propagační či marketingově zaměřené filmy. Ono to tak svým způsobem často platí, ale není to stoprocentní. Každý pravý skeptik ví, že Vánoce jsou jedna velká marketingová pakárna, která nemá s rodinnou pohodou co dělat. Vánoční filmy pro něj symbolizují jen jakýsi nástroj k manipulaci o tom, jak jsou Vánoce skvělými svátky, aniž by to byla pravda. Ukazují je v tom nejkrásnějším světle světa a lidé touží zažít stejně nádherné období, jako je tomu servírováno ve filmu. Ne každý vánoční film, musí obsahovat barevné prvky Vánoc. Oblíbený americký snímek z roku 1947, Zázrak v New Yorku, je toho živým důkazem. Během celé minutáže zde totiž nejsou Vánoce ani jednou naznačeny. A přesto se mezi sváteční filmy počítá.
Sám doma (1990)
Sám doma (1990) | Twentieth Century Fox
Jak to s nimi tedy vlastně je? Nejčastěji je to otázka jakéhosi filmového nastavení a uspořádání. Každý vánoční film by měl mít určitý stupeň svátečního prostředí, ale ani to nemusí být zcela záruka toho, že se bude jednat o vánoční film. Přesto se to ale od takto tematických snímků očekává. Nemusím vyjmenovávat jen americké filmy, vždyť se stačí podívat na oblíbené české klasiky, jako je například Anděl páně (2005).
smrtonosna-past-a-jursky-svet-jako-vanocni-filmy-podivejte-se-na-to-co-ve-skutecnosti-tento-filmovy-zanr-definuje
Anděl Páně (2016) | Marlene Film
Období Vánoc je zde důležitým a hlavním motivem, nacházíme se kdesi ve fiktivním středověkém časoprostoru v okolí Štědrého dne a celý příběh je na tomto motivu založen. Můžeme tedy tuto klasiku s čistým svědomím řadit mezi vánoční film. Jak jsem ale již zmínila výše, nemusí to být podmínkou. Americká klasika Meet me in St. Louis z roku 1944 věnuje těmto svátkům zhruba čtvrtinu celého příběhu, ale přesto je v Americe sezónním favoritem.
Další věc je otázka doprovodných motivů. Mnoho lidí od vánočního filmu očekává, že se budou soustředit především na radost, lásku, pohodu, nostalgii a neunikne jim ani trochu té sentimentality. Přesto je ale například Sám doma (1990) pro mnoho českých i zahraničních rodin symbolem Vánoc i přesto, že to s rodinnou pohodou nemá co dělat. To samé by se dalo říct například o Ukradených Vánocích Tima Burtona (1993) nebo o Střihorukém Edwardovi (1990), které dnes mnoho mladších ale i starších diváků vnímá jako oblíbené vánoční celovečeráky a to i přesto, že mají příběhem i zpracováním do pohodového vánočního období daleko.
Ukradené Vánoce Tima Burtona
Ukradené Vánoce (1993) | Walt Disney Studios
Vánoční období s sebou totiž přináší mnohem víc než radost. Pro mnoho z nás je to období, kdy si můžeme připadat osamoceni, nebo je pro nás vyhlídka času stráveného s rodinou, skutečnou noční můrou. I tyto snímky se tedy mezi vánoční filmy skutečně řadí. Nejde tedy o to ukázat Vánoce v tom nejlepším světle či se postarat o to, aby film vyšel v těsné blízkosti svátků. Jaký je tedy závěr?
Vánoční film je takový, který nějak smysluplně využívá období Vánoc a může i nemusí si přímo pohrávat s jejich motivy. Nesnaží se mazat med kolem pusy, ale pracuje s tímto svátečním časem v jakémkoliv dalším žánrovém spojení. Vánočním filmem může být horor, Gremlins (1984), Krampus (2015) a Better Watch Out (2016), jsou toho důkazem.
smrtonosna-past-a-jursky-svet-jako-vanocni-filmy-podivejte-se-na-to-co-ve-skutecnosti-tento-filmovy-zanr-definuje-11
Krampus (2015) | Universal Pictures International \n
To samé by se dalo říct i o akčních filmech. Věděli jste o tom, že se mezi vánoční filmy řadí Batman se vrací (1992), Jurský svět (2015) či dva první díly Smrtonosné pasti? Ano, všechny tyto filmy nejsou mnohými považovány za vánoční žánr, poněvadž neukazují Vánoce v tom pohledu, na který jsme zvyklí. Všechny se ale v okolí této sváteční sezóny odehrávají. Vždyť i v Jurském světě se rodiče „zbaví“ svých dvou synů během vánočních svátků a pošlou je na ostrov Isla Nublar, aby strávili nějaký ten pohodový sváteční čas se svou tetou. Jestli vám tento časoprostor unikl, nestyďte se za to, určitě nejste ani zdaleka jediní.
smrtonosna-past-a-jursky-svet-jako-vanocni-filmy-podivejte-se-na-to-co-ve-skutecnosti-tento-filmovy-zanr-definuje-7
Jurassic World (2015) | Andes Films
Jestli jste byli doteď Vánocemi znechucení a máte už teď této barevné a přeslazené atmosféry plné zuby, nezoufejte. Vánoční žánr v sobě totiž ukrývá mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát.
Recenze: Vánoce z jiného světa přináší do letošního adventu pořádnou dávku kosmického bizáru
Recenze6. 12. 2020
Recenze: Vánoce z jiného světa přináší do letošního adventu pořádnou dávku kosmického bizáru