Dnes ho zná svět jako Iron Mana. Kdysi ale svou drogovou závislostí položil jeden z nejmilovanějších seriálů devadesátek

Dnes ho zná svět jako Iron Mana. Kdysi ale svou drogovou závislostí položil jeden z nejmilovanějších seriálů devadesátek
Ally McBealová | 20th Century Fox Television
Downey byl doslova dítětem filmového světa - jeho rodiči totiž jsou režisér Robert Downeyho Sr. a dnes již zesnulá herečka Elsie Downey. Downey měl proto od začátku v kartách, že se nějak zapojí do rodinné umělecké linie.
A skutečně - v pouhých pěti letech poprvé stanul před kamerou ve filmu Pound (1970), který režíroval jeho otec. Všichni viděli, že v Downeym dřímá ohromný talent. A i když se zaměřoval spíše na menší a dnes již často zapomenuté produkce, producenti o něj stáli. Svou první nominaci na Oscara získal v roce 1992 za Chaplina (bylo mu 27 let) a hvězdné kariéře nic nestálo v cestě. Tedy kromě Downeyho samotného. Talent šel totiž ruku v ruce s prostopášným životem a sympatický herec propadl těžké drogové závislosti.
Robert Downey jr.
Chaplin | TriStar Pictures
Podobně jako Charlie Sheen žil Downey způsobem "nahoru a dolů". Drogové aféry vždy vedly k nějaké té rehabilitaci, slibu napravení, pak chvíli Downey sekal latinu a vše se zase opakovalo. S takovým přístupem se i sebetalentovanějšímu herci začnou dveře zavírat. A Downey nebyl výjimkou. Přesto to s ním vždy po čase opět někdo zkusil. A jedním z těch "odvážných" byli i tvůrci komediálního seriálu Ally McBealová, který okouzlil diváky na konci devadesátých let. Když začala v roce 2000 ve třetí sérii sledovanost padat, tvůrci vsadili do další řady na divokou kartu v podání Downeyho jako pana pravého Larryho s tím, že si na konci série Ally vezme. A zafungovalo to dokonale. Čísla letěla nahoru a Larryho s Ally diváci přímo milovali. Jenže Downey se v té době stále ještě potýkal s drogami. A jednou z podmínek televize pro jeho účinkování bylo, že zůstane čistý. Inu, nevydržel to.
Ally McBealová
Ally McBealová | 20th Century Fox Television
Downey byl v průběhu natáčení čtvrté série znovu kvůli drogám zatčen a o pouhé čtyři hodiny později dostal padáka (ironií osudu je, že navzdory tomu se poslední díl série stále jmenuje Svatba). Pátá sezóna nicméně již byla rozepsaná, takže museli autoři na sílu na poslední chvíli přepisovat a výsledek přirozeně nefungoval. Což by samo o sobě ještě nutně seriál zabít nemuselo. Jenže Downey se v té roli vážně našel (ostatně byl za svůj výkon oceněn Zlatým glóbem), jeho chemie s Calistou Flockhart byla fenomenální a bez Larryho už zkrátka nebyla Ally. Ideálního partnera v očích diváků našla a o pokračování bez něj, kde by hledala dalšího, nestáli. Seriál tak skončil.
Downey se následně ještě dva roky potýkal se svými démony. V roce 2003 naštěstí na place hororu Gothika potkal producentku Susan Nicole Levin a ačkoli ta v něm rozhodně neviděla hned (na rozdíl od Ally) pana pravého, nakonec si Downeyho vzala a on dal nadobro sbohem své temné minulosti.
P.S. A nakonec jedna malá vzpomínka na to, proč diváci milovali Larryho :)