Černé zrcadlo: Seriál pojednávající o hrůzách budoucnosti provázejí právní tahanice

Černé zrcadlo: Seriál pojednávající o hrůzách budoucnosti provázejí právní tahanice
Černé zrcadlo | Netflix
Černé zrcadlo je britský seriál z roku 2011, vytvořený Charliem Brookerem, který velice podmanivou a znepokojivou formou upozorňuje na neblahý a hrozivý dopad technologií na naše životy. Během let seriál vyprodukoval pět sérií a jeden interaktivní hraný film. Celková kvalita se pohybovala na poměrně vysoké úrovni, ale s příchodem páté série, která zatím slavila nejmenší úspěch, se začalo šuškat, že seriálu pomalu začíná docházet šťáva. I tak ale mnozí šestou řadu vyhlíží. Zatím to ale vypadá, že si ještě hodně dlouho počkáme.
Proč? Klíčem může být otázka, kdo vlastně má na další sérii práva. Šéfy seriálu byli původně Charlie Brooker a Annabel Jones. Oba byli i ve vedení produkční společnosti House of Tomorrow, která byla menší divizí společnosti Endemol Shine. Letos v lednu ale oba ze společnosti odešli, aby mohli pro Netflix, pod kterým epizody seriálu nyní vychází, dělat vlastní projekty. Problém ale je, že Endemol Shine stále vlastní práva na seriál. A právě v srpnu byla společnost odkoupena organizací Banijay Group, která chce údajně jednat se zástupci Netflixu o další sérii. Brooker a Jones tudíž nemají práva na svůj vlastní seriál, který vytvořili.
Co z toho plyne? Šestá série určitě může vzniknout, ale je otázkou, zda vůbec vznikne pod dohledem původních seriálových tvůrců, nemluvě o tom, že se ještě musí vyhladit všechny zmíněné matoucí právní vrásky. Vzhledem ke koronavirové pandemii si ale všichni jednu takovou epizodu Černého zrcadla prožíváme, takže zas až tak strádat nemusíme.
Černé zrcadlo
Černé zrcadlo (2011)