Recenze: Animovaný film Klaus přináší ten nejlepší a nejoriginálnější vánoční příběh všech dob

Recenze: Animovaný film Klaus přináší ten nejlepší a nejoriginálnější vánoční příběh všech dob
Klaus (2019) | Netflix
Klaus je španělský animovaný celovečerní film z roku 2019, který byl režírován Sergiem Pablosem. Autorem a světově proslulým animátorem a designérem, který se podílel na tvorbě pohádek jako je Tarzan (1999), Zvoník od matky boží (1996), Herkules (1997),Planeta pokladů (2002), trilogie Já, padouch a Ria z roku 2011. Společně s dalšími tvůrci jako je Zach Lewis, James Mahoney a s finanční podporou od Netflixu, vytvořil neskutečně nápaditý a krásně vytvořený příběh, který byl podle toho také náležitě oceněn.

Trailer:

Klaus | Netflix
Snímek vyhrál hned sedm Oscarů v několika kategoriích během udělování filmových ocenění jako jsou Annie Awards a British Academy Film Awards. Nejvíce cen získal díky svému originálnímu animovanému zpracování, produkci, charakterovému designu a režii. Byl dokonce jako první film od Netflixu nominovaný na cenu Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film, ale nakonec ho porazil Toy Story 4 (2019).
Příběhem nás provází mladý rozmazlený pošťáček, který vypráví velmi originální backstory amerického symbolu Vánoc, Santy Clause. Pošťák jménem Jasper, je vyslán na ostrovní město kdesi na dálném severu, aby zde založil vůbec první poštovní pobočku. Má to ale jeden háček. Město je plné nevrlých obyvatel, kterým velí dva znepřátelené rody. Ve chvíli, kdy se zdá, že Jasper nemá šanci na úspěch, se však spřátelí se samotářským výrobcem hraček, Klausem.
recenze-klaus-vsichni-tvurci-by-si-zaslouzili-poklonu-az-k-zemi-vytvorili-totiz-ten-nejlepsi-vanocni-pribeh-vsech-dob-4
Klaus (2019) | Netflix
Původ Santy v tomto vyprávění je naprosto nezávislý na jeho původní legendě o Svatém Mikuláši. Nenajdete zde žádné spojitosti a jedná se zcela o fiktivní časoprostor, který vypráví svou vlastní verzi legendy. Příběh, který zde uvidíte a uslyšíte, se vám už navždy vryje do paměti a ještě před jeho skončením nabudete dojmu, že to určitě nebylo poprvé ani naposledy, co jste se na Klause podívali.
recenze-klaus-vsichni-tvurci-by-si-zaslouzili-poklonu-az-k-zemi-vytvorili-totiz-ten-nejlepsi-vanocni-pribeh-vsech-dob-2
Klaus (2019) | Netflix
Je to dílo se značným přesahem, které získalo všechny své ceny naprosto oprávněně. Nejedná se o tradiční vánoční pohádku. Nenajdete ve vánočním seznamu nic, co by jí mohlo konkurovat, nebo k čemu by se dala přirovnat. I kdyby vás zde nezaujal příběh, o čemž upřímně pochybuji, tak máte spoustu prostoru a příležitostí k tomu, zkoumat další důležité motivy, které film nabízí.
Ať už je to jeho důraz na emoce, nebo úžasný psychologický vývoj snad všech postav, které zde vystupují. A nejen postav. Budete svědky kompletní proměny jednoho zlem prohnilého zasněženého města. Uvidíte, jak jeden dobrý skutek odstartuje řadu nečekaných řetězových událostí a brzy zjistíte, že symbolem Vánoc ani zdaleka není jen Santa, ale my samotní. A na to hlavně byste se podle mě měli ve filmu soustředit.
Nejen, že si ho budete od začátku do konce užívat, ale budete se s ním také učit, jak být alespoň na Vánoce lepšími lidmi a zajistit tak krásně prožité svátky nejen vám, ale také všem ve vašem okolí. Hlavní myšlenkou zde totiž není představit Santu v úplně novém světle, nýbrž poukázat na to: "že každý dobrý čin vykřesá další".
recenze-klaus-vsichni-tvurci-by-si-zaslouzili-poklonu-az-k-zemi-vytvorili-totiz-ten-nejlepsi-vanocni-pribeh-vsech-dob-22
Klaus (2019) | Netflix
Příběh nám nepřikazuje milovat marketingový symbol Vánoc, jak je tomu u většiny vánočních zahraničních pohádek. Mnohem více si pohrává se všemi dalšími vánočními motivy a důležitými prvky, které tyto zimní svátky klidu a míru provází. Mezi ně řadíme lásku, pohodu, čas strávený se svými blízkými a v neposlední řadě také ten hřejivý pocit který máme, když obdarujeme někoho z našich blízkých a vidíme tu radost, kterou mu dárek od nás udělal.
recenze-klaus-vsichni-tvurci-by-si-zaslouzili-poklonu-az-k-zemi-vytvorili-totiz-ten-nejlepsi-vanocni-pribeh-vsech-dob-19
Klaus (2019) | Netflix
Jestliže tedy tápete v tom, na co se během prosincových týdnů podívat, tak je Klaus rozhodně to pravé a já ho můžu s čistým svědomím doporučit. Je milý, ale nesentimentální. Barevný, ale bez kýče. Vánoční, ale přesto originální. Všichni tvůrci a herci, kteří na snímku pracovali, by si zasloužili pořádný potlesk a smeknutí klobouku. Vytvořili totiž ten nejlepší vánoční příběh, jaký jsem kdy viděla a nejspíš i jaký kdy uvidím.
Hodnocení: 100%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Recenze: Vánoční kronika - Bravo! Konečně film, v němž si přitažlivý "dědula" Kurt Russell dělá legraci z amerického symbolu Vánoc
Recenze24. 11. 2020
Recenze: Vánoční kronika - Bravo! Konečně film, v němž si přitažlivý "dědula" Kurt Russell dělá legraci z amerického symbolu Vánoc