Zpověď cosplayerů v době covidové: Mladičká umělkyně z Brna se zamilovala do seriálu Penny Dreadful. Čtenářům Kinoboxu vzkazuje "nepropadejte panice!"

Zpověď cosplayerů v době covidové: Mladičká umělkyně z Brna se zamilovala do seriálu Penny Dreadful. Čtenářům Kinoboxu vzkazuje "nepropadejte panice!"
Eliza aka D.va z Overwatch | Bronislav Bažant
Cosplayerka Eliza se svému koníčku začala věnovat před čtyřmi lety a od té doby ušla pořádný kus cesty. Jak se říká, nikomu pečení holubi sami do úst nevletí. Stejně jako všichni cosplayeři a vůbec každý, kdo kdy začínal v životě s něčím novým, šla Eliza prakticky od nuly a vše co dnes umí, získala během let tvrdé práce a zdokonalování. Své náměty pro tvorbu vždy čerpala především z japonských kreslených seriálů, anime, ale také nejrůznějších videoher. Do budoucna by ale svůj záběr chtěla rozšířit i do prostředí filmařského průmyslu a zaměřit se na nějaké kostýmy z jejích oblíbených seriálů či filmů.
2-zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-uzivam-si-naplno-vsech-aspektu-ktera-tato-doba-nabizi
Eliza aka Yumeko z Kakegurui | Mashiiro Photography
Na otázku, jaký je její nejoblíbenější cosplay, mi nemohla dát jasnou odpověď. Všechny její kostýmy jsou totiž její “děťátka”, a tak je pro ni obtížné vytyčit pouze jeden. U výroby každého vždy plakala, vztekala se, obětovala kusy sama sebe – a to doslova, cosplay div jednoho občas nestojí kusy masa a litry krve. Když bývá nejhůř, což je zpravidla jeden den před festivalem, tak musí vypít hektolitry kvalitní černé kávy a spousty energiťáků. Jak má tedy člověk vybrat pouze jeden kostým, když ho každý z nich stojí kus sebe samotného?
Mezi její nejoblíbenější kostýmy však údajně patří postava temné paní Iris von Everec z herního Zaklínače 3: Divoký hon (2015). Dle jejích slov je to kostým, který ji nejvíc dostal do popředí a podle kterého ji nejčastěji lidé z komunity i mimo ni, poznávají. Kostým vzala na mnoho akcí, například na Animefest minulý rok nebo na Cosples, jehož již několikátý ročník se konal letos v únoru. Těmito akcemi rozhodně s jeho nošením nekončí.
2-zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-uzivam-si-naplno-vsech-aspektu-ktera-tato-doba-nabizi-3
Eliza aka Iris von Everec ze Zaklínače (2015) | Eva Hlavatá
Narozdíl od možná mnohých z nás, ji současná pandemická situace ale netrápí. Ba právě naopak, v mnohých ohledech se ji snaží brát spíše z pozitivního úhlu pohledu. Využívá každičké volné chvíle navíc, kterou ji povinná celorepubliková karanténa nabízí a postupně se vrhá hned na několik projektů, které vytáhla ze svého dlouhého seznamu plánovaných postav. To je určitě velmi pozitivní pohled na věc a já jsem ráda, že dokáže využít i tak nepříznivé doby k tomu, aby dělala něco tak úžasného, krásného a kreativního.
2-zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-uzivam-si-naplno-vsech-aspektu-ktera-tato-doba-nabizi
Eliza aka Yumeko z Kakegurui | Mashiiro Photography
I když byly letos veškeré cosplay akce zrušeny, Elize to nevadí. Vynahrazuje si to jinak. Například tak, že se soustředí na postupné focení všech svých nových, ale i starších kostýmů. Vzhledem k současné situaci se také mnohem víc než kdy dříve soustředí na prezentaci své práce na sociálních sítích. Letos totiž není žádná jiná možnost, kde svou tvorbu ukázat a už vůbec není příležitost setkat se se svými fanoušky osobně. Proto je alespoň poctivě a pravidelně krmí svými nádhernými cosplay fotografiemi, což rozhodně není na škodu a mohla by s tím pokračovat i po skončení pandemie.
Jak už jste tedy nejspíš všichni sami pochopili, Eliza se vůbec necítí demotivovaně nebo mrzutě. Možná je jí trochu líto, že se přesouvají všechny velké akce, na které se těšila a dlouho připravovala, ale na druhou stranu si to vynahrazuje jinak. Fotí projekty společně se svými přáteli z cosplay komunity, pracuje s nimi na společných projektech a užívá si každé volné a hlavně vzácné chvíle s nimi. Podle jejích slov se sice letos akcí nedočkala a nejspíše už ani nedočká, ale za to se blíže seznámila se spoustou úžasných lidí, kteří ji ve výsledku dali mnohem více než nějaká víkendová akce s tisíci návštěvníky.
2-zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-uzivam-si-naplno-vsech-aspektu-ktera-tato-doba-nabizi-2
Eliza aka Inosuke z Demon Slayera | Eva Hlavatá
Vzhledem k tomu množství času, kterého opravdu umí využít, se předčasně pustila hned do několika projektů. Například do kostýmu na Eijira Kirishimu z anime Boku no Hero Academia (2016), kde se snaží zdokonalovat ve svých craftících dovednostech. Podle jejích slov to je pro ni vždy velký boj, protože upřednostňuje spíše šití. Na druhou stranu se ale nehodlá vzdát a to je podle mě opravdu skvělý přístup. Mezi další její plány do konce tohoto roku, spadá také společné focení s její mladší sestrou, která se sice mezi cosplayery ještě nepočítá, ale co není nyní, může být za chvíli. A co plánuje dál?
2-zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-uzivam-si-naplno-vsech-aspektu-ktera-tato-doba-nabizi-7
Eliza aka D.va z Overwatch | Eva Hlavatá
Její seznam postav, které chce cosplayovat, je údajně nekončený. Navíc nám nechce zase tolik prozrazovat. No já se nedivím, šéfkuchař si přeci také nechává své tajné recepty pro sebe. Přesto se ale rozhodla podělit se alespoň o něco málo z nich. Mezi její favority a jistější cosplány patří postava oblíbené Akali ze hry League of Legends (2009), na kterou si plánuje vytvořit kostým z jejího KDA skinu z roku 2018. Od začátku se jí líbil její design a fascinuje ji také představa práce s UV barvami a makeupem. No, je to pro Elizu rozhodně zase něco nového a velká výzva, což většinu cosplayerů vždy fascinuje. Jak ale tráví svůj volný čas, když se rozhodne dát si pauzu od šití?
2-zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-uzivam-si-naplno-vsech-aspektu-ktera-tato-doba-nabizi-3
Eliza aka Iris von Everec ze Zaklínače (2015) | Eva Hlavatá
Je to prý vyjímečný stav, který když nastane, tak si “jako správný nerdík” zahraje s partou kamarádů dračák a jiná RPGčka. Nějakou dobu se také dřív věnovala larpu a historickému šermu, což jsou všechno pojmy, které s cosplayingem velmi úzce souvisí. Když má ale chuť se jen tak zavřít sama v pokoji a ode všech si odpočinout, neopovrhne nějakým svým oblíbeným filmem nebo seriálem. Mezi její nejoblíbenější patří trilogie Pána prstenů (2001 - 2003), série Harryho Pottera (2001 - 2011) a v neposlední řadě také většina filmů od režiséra Quentina Tarantina. Rozhodně ale nezapomněla na svého oblíbence Tima Burtona, jehož filmy miluje už od dětství – stejně jako Helen Bonham Carter.
Mezi anime ji nejvíce zaujal Fullmetal Alchemist (2003), kterého miluje už opravdu dlouho a jen tak něco ho prý u ní nepřekoná. Zároveň si ale v poslední době oblíbila několik novějších anime, například Demon Slayera (2019) a již výše zmiňovanou Boku no Hero Academii. Ráda ale zabloudí také na Netflix, kde si oblíbila Avatara (2005), Dračího prince (2018), Castlevanii (2017), Diovu krev (2020) a zamilovala se také do gotického seriálu Penny Dreadful (2014). Ten ji ale prý nejspíše traumatizoval až do konce života. Přesto si ho ale velmi oblíbila. Cosplayeři jsou někdy velmi zajímaví lidé, no není tomu tak?
2-zpoved-cosplayeru-v-dobe-covidove-uzivam-si-naplno-vsech-aspektu-ktera-tato-doba-nabizi-5
Eliza aka Lady Katara z Avatara | Eva Hlavatá
Eliza mi svým rozhovorem udělala velkou radost. Nejen, že z něj šlo cítit opravdu velké nadšení a pozitivita z něj doslova zářila. Svým přístupem k celé věci mě navíc opravdu namotivovala k mé vlastní cosplay tvorbě a vsadím se o cokoliv, že rozhodně nejsem prvním ani posledním člověkem, na kterého měla její slova vliv. Je to velmi milá a přátelská slečna, která si zasluhuje spoustu uznání, proto se rozhodně nezdráhejte navštívit její instagramový profil @eliza_wonderland, kde ji můžete v její tvorbě podpořit.
Na závěr by zde ráda ocitovala frázi z jedné ze svých nejoblíbenějších knih – Stopařův průvodce po Galaxii: “Nepropadejte panice!” ... Co tím Eliza chtěla čtenářům Kinoboxu předat za poselství? To je na interpretaci každého z vás.
Zpověď cosplayerů v době covidové: "Kvůli zrušení všech festivalů postrádám motivaci k práci na kostýmech."
Rozhovory13. 11. 2020
Zpověď cosplayerů v době covidové: "Kvůli zrušení všech festivalů postrádám motivaci k práci na kostýmech."