Kazašská organizace žádá, aby pokračování Borata nebylo nominované na žádné filmové ceny

Kazašská organizace žádá, aby pokračování Borata nebylo nominované na žádné filmové ceny
Borat | 20th Century Fox
Kazašská americká asociace ve Virginii, která se stará o ochranu a propagaci kazašského dědictví ve Spojených státech, žádá, aby se na Oscarech, Zlatých glóbech a dalších prestižních udělování cen, neobjevila jediná nominace na druhého Borata (2020). Už v době vydání filmu v říjnu asociace žádala, aby se Sacha Baron Cohen veřejně omluvil za údajné rasistické zobrazování kazašského národa. Asociace svou žádost sepsala ve formě dopisu, jednu z jeho částí si můžete přečíst zde.
"Kazašská komunita je celosvětově nedostatečně zastoupená a ve své podstatě zranitelná. Náš národ se stále zotavuje z utiskovatelské koloniální minulosti, díky čemuž nemáme solidní mediální vyobrazení. Sacha Baron Cohen zneužívá Kazachstán napadením naší etnické identity, vyobrazuje nás jako Východoevropany, čímž nás dehonestuje, a celosvětově podněcuje k obtěžování kazašského lidu. Naši lidé hlásí nespočet případů sexuálního a fyzického obtěžování, stejně tak i šikany kvůli sérii o Boratovi."
V dopise se mimo jiné píše, že Cohen mohl místo Kazachstánu využít smyšlený národ, jak tomu bylo například ve filmu Diktátor (2012). Herec se k požadavku zatím nevyjádřil, ale už v říjnu reagoval na vyžadovanou omluvu.
"Je to komedie, Kazachstán ve filmu nemá nic společného s opravdovou zemí. Vybral jsem si Kazachstán, protože to byla jediná země, o které ve Spojených státech nikdo nic nevěděl, což mi dovolilo vytvořit divoký, komický a fiktivní svět. Skutečný Kazachstán je krásnou zemí s moderní a hrdou společností, což je pravý opak verze ve filmu."
Boratův navázaný telefilm
Borat | Amazon Prime Video