5 kultovních filmů o autech, která vás nadchnou, i když nejste fanda sporťáků

5 kultovních filmů o autech, která vás nadchnou, i když nejste fanda sporťáků
Fiat 500 | unsplash

1. Návrat do budoucnosti

Christopher Lloyd, Michael J. Fox
Návrat do budoucnosti | Universal Pictures
Kultovní americká sci-fi trilogie pojednává o mladíkovi jménem Marty McFly (Michael J. Fox). Ten se spřátelí s bláznivým vědcem Dr. Emmettem Brownem (Christopher Lloyd). Kromě vtipných zápletek se ve filmu objevuje super auto, které díky důmyslnému zařízení – proudovému kapacitátoru, přenese jednu z hlavních postav nechtěně do budoucnosti. Ve snímku se objevuje automobil značky DMC DeLorean.

2. Grindhouse: Auto zabiják

Grindhouse: Auto zabiják
Grindhouse: Auto zabiják | Fernby Films
O režiséru Quentinu Tarantinovi se říká, že ho buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud spadáte do té druhé skupiny, udělejte výjimku a dejte šanci tomuto akčnímu americkému snímku. V hlavní roli vystupují silné ženy a samozřejmě unikátní modely. V druhé části se objevuje například legendární Dodge Challenger 1970 v bílé barvě. Kromě neotřelého děje, ve kterém se blýskne psychopatický kaskadér (Kurt Russell), zatajíte dech u několika povedených kaskadérských kousků.

3. 60 sekund

Angelina Jolie
60 sekund
Jen těžko byste hledali snímek, ve kterém se za dvě hodiny vystřídá tolik luxusních a legendárních aut. Když musí hlavní postava Randall (Nicolas Cage) sehnat během tří dnů padesát drahých automobilů (samozřejmě dobře zabezpečených a těžko sehnatelných), začne být o zábavu postaráno. Posledním vozem ze seznamu, je Shelby Mustang GT500 známější pod názvem Eleanor. Před čtyřmi lety získala firma Fusion Motor oficiální licenci na výrobu této krásky. Pořídit si ji tak můžete za necelých 5 milionů korun. A pokud s Eleanor vyjedete na silnici, nezapomeňte se v první řadě pojistit a sjednat si kvalitní povinné ručení.

4. Knight Rider

David Hasselhoff
Knight Rider | NBC
Těžko říct, kdo je v tomto kultovním seriálu důležitější, jestli herec, nebo auto. Postava Michaela Knighta (David Hasselhoff) se neobejde bez svého KITTA a naopak. Jedná se o automobil na úrovni umělé inteligence a jeho úkolem je chránit lidi. KITT byl postaven z kupé Pontiac Trans Am a v osmdesátých letech, kdy seriál běžel, neměl obdoby. I proto se stal senzací. Kromě toho, že plechový genius mluvil, hravě zvládnul autopilota, skákal přes překážky a dokázal se udržet na dvou kolech.

5. Mr. Bean

Rowan Atkinson
Mr. Bean | Archiv TV Nova
Mr. Bean (Rowan Atkinson) bez svého proslulého zeleného mini auta s černou kapotou nedá ani ránu. Jedná se o model Austin Rover Mini a jde o nezaměnitelné osobní vozidlo, které se i díky seriálu stalo na začátku 60. let 20. století jedním z nejoblíbenějších vozů v Evropě. V některých ztvárněních můžete tento model vidět v oranžovém provedení.