Hvězda Pearl Harboru lituje, že kdysi odmítla roli Nolanova Batmana

Hvězda Pearl Harboru lituje, že kdysi odmítla roli Nolanova Batmana
Josh Hartnett | Buena Vista International
Jelikož jsou superhrdinské filmy stále velice populární, je téměř nepředstavitelné, že by nabídku účinkovat v jednom z nich někdo odmítl. Přesně to ale udělal herec Josh Hartnett, který se proslavil především díky filmům Pearl Harbor (2001) a Černý jestřáb sestřelen (2001). Po úspěchu obou filmů mu do klína přistávaly nejrůznější nabídky, mimo jiné i takové, ve kterých si měl zahrát třeba novodobou verzi Supermana (2006). Herec však odmítl. Přišlo mu, že by bylo těžké prosadit se v dalších rolích, pokud by si ho svět pamatoval v podobě superhrdiny.
"V mém tehdejším mladém věku bylo velice jednoduché, abych se stal něčí loutkou nebo nástrojem. Byl jsem si moc dobře vědom všech rozhodnutí, které jsem činil, chtěl jsem, aby to byla opravdu moje rozhodnutí. Tehdy mě mnoho různých sil nutilo, abych v takových filmech účinkoval, ale mě vždy více zajímaly příběhy o skutečných lidech, nechtěl jsem být zaškatulkován do nějakého superhrdinského typu. Tehdy se mnoho herců se snažilo co nejvíce bojovat o to, aby zachránili svou kariéru poté, co v takových filmech účinkovali."
Hercovi taktéž nabídl roli Batmana režisér Christopher Nolan, který ze svého příběhu o Temném rytíři později natočil jednu z nejlepších trilogií všech dob. Herec však odmítnul i jeho, přičemž role se nakonec zhostil Christian Bale. Hartnett ale po úspěchu trilogie svého rozhodnutí zpětně lituje.
"Rozhodně jsem udělal chybu, že jsem nabídku určitých lid odmítnul. Poučil jsem se, když jsem s Christopherem Nolanem mluvil o Batmanovi. Tehdy jsem se rozhodl, že to není nic pro mě. Bál jsem se, že by mě všichni znali pouze z té jedné role. Ale vidět účinkovat Christiana Balea ve spoustě dalších věcech bylo skvělé. Dokázal se přes tu roli přenést. Proč jsem si to jen tehdy neuvědomil? Nyní už žádný film neodmítnu jen kvůli tomu, že to je o superhrdinech."
Josh Hartnett
Penny Dreadful | Showtime Networks