"Nikdy netušíme, jestli přežije." Natáčení s Tomem Cruisem z pohledu hereckého kolegy

"Nikdy netušíme, jestli přežije." Natáčení s Tomem Cruisem z pohledu hereckého kolegy
Mission: Impossible - Fallout | Paramount Network
Všichni už asi víme, co je Tom Cruise ochoten podstoupit, aby dostál
Mission: Impossible - Fallout
Mission: Impossible - Fallout | Paramount Network
autenticitě materiálu a také své pověsti prvotřídní akční hvězdy. Týká se to především série Mission: Impossible, při jejímž natáčení už visel na boku nejvyšší budovy světa (Ghost Protocol), zadržoval dech na šest minut a pověsil se na bok vzlétajícího letounu (Národ grázlů) či v podstatě padal z letící helikoptéry a přeskakoval velké vzdálenosti mezi budovami, což mělo za následek zlomený kotník (Fallout). Ve všech případech ale zaníceně pokračoval dál a také jeho počínání způsobuje, že Mission: Impossible dnes platí za značku, která dodává akčnímu a špionážnímu žánru možná větší lesk než James Bond.
V současnosti vrcholí natáčení sedmého dílu pod vedením Christophera McQuarrieho, načež se štáb volně přesune k pracím na osmém filmu, jenž bude příběhově navazovat a možná půjde o opravdu poslední zářez do oblíbené série. A na videu ze zákulisí už jsme mohli například vidět, kterak Cruise na motorce vesele skáče z připravené rampy do propasti - a zatímco fanoušci na podobné kousky čekají a mají z nich radost, samotní kolegové přiznávají, že si často nebývají úplně jistí, zda ještě někdy živého Toma Cruise uvidí.
Na adresu jeho kaskadérských výkonů se konkrétně vyjádřil Cruisův herecký kolega Simon Pegg, a to v rozhovoru s Conanem O'Brienem na kanálu YouTube. "Když vy sledujete ten film a vidíte ho dělat ty kaskadérské kousky, už jen při tom si koušete nervozitou nehty. Je v tom pocit skutečného rizika, když víte, že to je on. Ale zároveň víte, že přežil, protože ráno byl v Good Morning America a měl tiskovku. Když ho my sledujeme, jak to dělá, nemáme sebemenší ponětí, jestli přežije. Sjíždí na kole z útesu, a každý si jen říká 'Bože na nebesích!'. Je to dost děsivé."
Něco podobného už se ale podle jeho slov děje delší dobu. Pegg vzpomínal, jak se s Cruisem loučil v závěru produkce Fallout, kdy on a Rebecca Ferguson odjížděli do Londýna, zatímco na Toma ještě čekalo náročné natáčení honičky v helikoptérách. "Řekl jsem mu sbohem a bylo v tom to upřímné 'hodně štěstí, vůbec nevím jestli přežije příštích deset dní, kdy bude pilotovat helikoptéru skrze ty ledovcové hory.'" Zároveň ale ujišťoval, že neexistuje větší profesionál, který by byl filmu a činnostem s ním spojených natolik oddaný. "Něco mu zadáte a on se v tom stane tím nejlepším. Je mu jedno, kolik hodin to zabere, ale on ten kousek neprovede do té doby, než si je jistý."
Vzhledem k současné situaci bohužel není jisté, kdy Mission: Impossible 7 skutečně uvidíme v kinech, ale odložení na 19. listopad 2021 by mohlo být dostačující a toto datum se snad už měnit nebude. Podle Simona Pegga se můžeme těšit na další posouvání kaskadérských hranic, a jak zatím známe Christophera McQuarrieho, k dech beroucím atrakcím se jistě připojí také skvělý dramatický příběh. Přejeme zatím Tomu Cruisovi hodně štěstí, ať se té premiéry dožije ve zdraví.