Dexter: Co všechno musí nadcházející série udělat, aby seriál zachránila

Dexter: Co všechno musí nadcházející série udělat, aby seriál zachránila
Dexter | Showtime
Osobně patřím k lidem, kteří považují osmou sérii Dextera (2006) za naprostou seriálovou katastrofu. A to dokonce natolik velkou, že i finálová série Hry o trůny (2011) oproti tomu vypadá jako mistrovské a nesmírně uspokojivé zakončení příběhu. Z čista jasna se však objevila informace, že Dexter se vrátí s ještě jednou sérií, přičemž Michael C. Hall se opět ujme hlavní role. Osobně bych spíše uvítal předělání celé osmé série, ideálně i té předešlé, ale rozhodně si nestěžuji. Budoucí série tak má možnost zbavit konec seriálu nálepky „nejhorší finále v historii televize“, proto se pojďme podívat na body, které by k tomu mohly přispět. A které by celý seriál mohly vykoupit.

Dostat na palubu staré známé

dexter-co-vsechno-musi-nadchazejici-serie-udelat-aby-serial-zachranila
Dexter(2006) | Showtime
Jednou z chlub seriálu byly i jeho vedlejší postavy. A osobně si Dextera nedokážu představit bez přítomnosti jeho ségry, sympatické Debry Morgan, která byla v podstatě deuteragonistkou celého seriálu. A i když byla Debra v poslední sérii smrtelně postřelena trapným a stereotypním padouchem, což následně vyústilo i v její smrt, stále se může k Dexterovi vrátit v oné přízračné podobě jeho svědomí, jako tomu bylo i v případě jejich otce Harryho. Vrátit by se mohl i Dexův syn Harrison, tentokrát už jako dospělý muž. Tvořil zásadní část Dexterova bývalého života, tudíž by bylo fajn, kdyby se na něj nadcházející série úplně nevykašlala. Velice rád bych viděl i pardály z policejního oddělení Miami, přesněji tedy Batistu, Quinna a Masuku, ale jelikož už vracející se showrunner (Clyde Philips) potvrdil, že příběh další série se nebude odehrávat v Miami, je to bohužel dost nepravděpodobné. Budoucí série by ale rozhodně měla přizvat na palubu více postav z předchozích sérií. Tvořily už tak unikátní duši celého seriálu.

Ať je z toho cítit finále

Dexter
Dexter | Showtime
Jedna z největších chyb osmé série byla mimo jiné i ta, že z ní divák po většinu času vůbec neměl pocit, že se jedná o sérii poslední. Zase jsme dostali hon na tuctového psychopatického vrahouna, což už v téhle fázi seriálu nemohlo nikoho zajímat, nemluvě o dalších nezajímavých dějových linkách, kterými byly například Masukova dcera, Dexterův učedník, atd. Seriál pak skončil lusknutím prstu v posledních několika minutách finálové epizody. Proto by příští série měla navodit pocit, že Dexterův příběh se zde skutečně jednou pro vždy uzavře. Ideální by dle mého mělo být právě jeho odhalení jakožto sériového vraha, což by na něj odstartovalo onen velký hon, na který mnozí z nás čekali už od začátku seriálu. Jelikož se ale bude jednat pouze o jednu desetidílnou sérii, je bohužel možné, že na to nebude úplně čas, protože tvůrci si určitě budou chtít připomenout Dexterovo nostalgické vraždění padouchů, na které se primárně zaměří. Ale uvidíme. Hlavně ať to má pravou atmosféru konce.

Dát divákům uspokojivý Dexterův konec

Dexter
Dexter | Showtime
Když píši uspokojivý, nemyslím tím nutně, aby Dexter žil šťastně a spokojeně až do (přirozené) smrti. Problém s koncem osmé série nebyl ten, že to s Dexterem skončilo špatně. Já byl třeba už od druhé série přesvědčený, že to s ním dobře nedopadne, ale doufal jsem, že jakmile k tomu konci dojde, bude to plné emocí a nebude to působit prázdně. Stejně tak jsem doufal, že si ten konec dá pořádně načas, aby se s diváky pořádně rozloučil. Ten seriál běžel dost dlouho na to, aby si k němu mnozí diváci vybudovali citové pouto, proto je pořádné rozloučení skutečně na místě. Konec osmé série ale nic takového neudělal. Byl suchý, prázdný, nedal řádné sbohem svým fanouškům, což je v případě příběhového seriálu neskutečný hřích, a nepůsobil vůbec uspokojivě. Ať už nadcházející série s Dexterem naloží jakkoliv, měla by dát seriálu opravdovou emocionální tečku. Divák by z toho skutečně měl mít pocit, že se s hlavní postavou jednou pro vždy loučí. Udělat se to dá různě. Nějaký padouch může Dextera smrtelně postřelit, případně se může opravdu zbavit své touhy zabíjet a začít žít normálně, nebo ho opravdu chytí a následně popraví. I smutné konce mohou být uspokojivé. Pokud samozřejmě víte, jak je pořádně udělat. Tak doufejme, že Philips, který stál za fantastickou první půlkou seriálu (první až čtvrtá série), si s tím poradí.
Co byste v nadcházející sérii chtěli vidět vy?