Od smrti Davida Bowieho brzy uplyne pět let. Filmaři mu dramatem Stardust chtěli vzdát hold, výsledek nicméně působí dost křečovitě

Od smrti Davida Bowieho brzy uplyne pět let. Filmaři mu dramatem Stardust chtěli vzdát hold, výsledek nicméně působí dost křečovitě
Stardust | IFC Films
O projektu Stardust jsme vás na stránkách Kinoboxu již několikrát informovali (I., II.), s tím, že o přehnaném optimismu vlastně od samotného počátku nemohla být řeč. Režijně si vzal realizaci na starosti nevýrazný a de facto neznámý Gabriel Range (nerad bych mu křivdil), scénář napsal debutant Christopher Bell a pozůstalí po Davidu Bowiem, kteří disponují autorskými právy k jeho hudbě, se od filmového projektu distancovali. Bylo tedy jasné, že vznikne životopisné drama bez hudby věhlasného autora, který se potlouká po USA v jeho mysli vzniká postava uměleckého alter ega Ziggyho Stardusta, který jen rok záhy ohromí celý hudební svět.

Stardust: Trailer

Stardust
Autoři titulu Stardust nyní představili upoutávku k filmu, jehož premiéra sice proběhla již 15. května 2020 v rámci omezených VOD projekcí, ale do širší distribuce (VOD a vybraná kina) se dostane 25. listopadu letošního roku.
V titulní roli Davida Bowieho se představí Johnny Flynn (Génius, Emma.), který se sice dobře naučil styl Davidovy řeči, ale vizuálně to nebyla šťastná volba. Tvůrci herecký ansámbl tlačili do přehnané sexuálně androgynní stylizace. Na dobových snímcích (například zde) si dobře srovnáte skutečnost, že Stardust je v tom dost křečovitý, afektovaný a ve výsledku málo vynalézavý (což zmiňují například zde lidé z angloamerické umělecké komunity, z nichž někteří dobu pamatují a jsou na jednotlivé narážky, odkazy a "nepřesné detaily" při finálním zpracování dost hákliví).
Stardust
Stardust | IFC Films
Bowie a celé hnutí glamrocku se sice vyznačovalo nošením platformových bot, kalhot do zvonu a stíráním hranice muž-žena, ale tlačit tak moc na pilu, kort v o poznání tolerantnějším 21. století, je naprosto zbytečné a do očí bijící. Senzace, která nejspíš budila rozruch na konci 60. a na začátku 70. let minulého století, dnes přinutí mládež při pohledu na Bowieho jen ke znuděnému zívnutí.

Ziggy Stardust And The Spiders From Mars: Poslední vystoupení

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
To, co by mělo hrát ve filmu hlavní roli (dozvíme se po premiéře, recenze zatím nejsou k dispozici), je Bowieho vizionářství. Na albu The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972) nastínil témata jako ekologická katastrofa, odcizení, hledání (nejen sexuální) identity, feminismus, nástrahy života hudební hvězdy. Jestli bude Stardust jen další standardní biopic o člověku, jehož příběh ještě nebyl zfilmován, půjde o zmařenou příležitost.