Při natáčení druhého Avatara si herci sáhli na samotnou hranici svých sil

Při natáčení druhého Avatara si herci sáhli na samotnou hranici svých sil
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Je tomu už 11 let, co první Avatar učaroval publiku svým revolučním technickým provedením a pohnutým příběhem z fantastického prostředí. Další díly chystá režisér James Cameron už pěkných pár let a jejich opakované odklady neznačí pouze nesnadný proces opětovného posouvání technických možností, ale rovněž náročnost samotného natáčení a nevídané ambice. Naposledy sice neočekávaně zaúřadoval koronavirus a produkce nabrala další zpoždění, kvůli němuž uvidíme Avatar 2 v kinech až 22. prosince 2022, ale natáčení živé akce pro druhý a třetí díl by mělo být takřka kompletní a přibývá fotek i příběhů ze zákulisí, které trochu kompenzují absenci pečlivě utajovaných informací o samotném ději.
Víme pouze, že Avatar 2 by měl dále sledovat osudy Jakea Sullyho (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldana), kteří musí ochraňovat svou rodinu a dostávají se až do oceánů Pandory, kde potkávají mořský klan s názvem Metkayina, vedený novou postavou jménem Tonowari (Cliff Curtis). Právě zde by se také měla představit další nová postava Ronal z řad Na'vi, již ztvární slavná Rose z Titanicu Kate Winslet. A právě oscarová herečka je ke spatření na zajímavé momentce z natáčení - kompletně ponořená pod vodou a v motion-capture obleku, který zahrnuje i cosi velice podobného křídlům.
Kate Winslet
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Fotka na oficiálním twitterovém účtu Avatara rovněž obsahuje stručný výtažek z hereččina rozhovoru pro Hollywood Reporter, který jistě kdekoho překvapí a dokazuje, co všechno museli herci pro potřeby filmování podstoupit: "Abych mohla hrát roli v Avatarovi, musela jsem se naučit volnému potápění. A bylo to něco neuvěřitelného. Nejdéle jsem dokázala zadržet dech na sedm minut a čtrnáct sekund, prostě bláznivé věci." Podobné zkušenosti přitom nedávno sdílela také Sigourney Weaver, jejíž charakter, doktorka Grace Augustine, sice v závěru prvního filmu skonal, ale v pokračováních by herečka mohla taktéž ztvárnit novou postavu Na'vi. Weaver se ostatně pochlubila, že se naučila zadržovat dech na více než šest minut: "Měla jsem určité obavy, ale proto jsem také trénovala. Opravdu jsem to chtěla udělat a nepřála jsem si, aby si někdo pomyslel 'Oh, ona už je stará, nemá na to.'"
Ze slavných herců se tak na place stávají skoro profesionální potápěči a
Sigourney Weaver
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
James Cameron opět s nevídanou trpělivostí přiživuje lákavé drby, které mohou v součtu znovu zafungovat jako neodolatelné lákadlo pro návštěvu kina. Po celých 13 letech od premiéry jedničky asi nebude cesta na výsluní až tak jednoduchá, ale každý další odkrytý aspekt dokazuje, že můžeme počítat s opravdu novátorským a speciálním zážitkem, pro nějž herci neváhají riskovat zdraví podobně jako dosud nepřekonatelný Tom Cruise. Snad už se produkci vyhnou další zdržení a za dva roky se konečně přesvědčíme na vlastní oči.