Borat je zpátky. Dělá z lidí idioty, má dceru, které vypráví o zubaté vagíně, hraje si na Trumpa a... trochu nudí

Borat je zpátky. Dělá z lidí idioty, má dceru, které vypráví o zubaté vagíně, hraje si na Trumpa a... trochu nudí
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan | Amazon Prime Video
Není to nicméně jen o vývoji situace doma i ve světě. Druhý Borat nabízí objektivně slabší sestavu scén, což je jednak dáno tím, že si postavu mnozí i po letech pamatují a je proto složitější lidi napálit a za druhé není dcerka zdaleka tak zajímavý parťák, jako byl v jedničce producent Azamat Bagatov.
Hnacím motorem příběhu je tentokrát to, že má Borat napravit pověst svého lidu a vydává se proto znovu do US&A, aby daroval talentovanou opici / pornohvězdu viceprezidentovi Pencemu. Místo toho ale skončí na cestě s dcerou a rozhodne se (po sérii kosmetických úprav) darovat alespoň ji.

Trailer:

Boratův navázaný telefilm
Nový Borat si nemohl vybrat horší den na start - na Amazon Prime, kde je exkluzivně uváděn, se totiž objevil v pátek. Ano, v ten den, kdy se Roman Prymula rozhodl přidat své jméno na gastromapu Česka. V novinách tím spustil hotový komediální cirkus (podpořený vlastními výstupy) a v kontrastu s tím se jeví druhý Borat vlastně celkem neškodný. Jistě, Cohen znovu tlačí na pilu a dostává lidi do nejrůznějších krajních situací. Měl jsem ale tentokrát mnohem větší pocit účelné inscenovanosti. Kde se jednička i po letech jeví divoká a spontánní, tam pokračování většinu času působí jako pečlivě sestavné divadlo. Samozřejmě se najdou i silné momenty, ale není jich moc a i v nejlepších chvílích film "jen" připomíná svého nedostižného předchůdce.
Je to dáno mimo jiné tím, že film obsahuje opravdu dost hluchých míst, které mají samo o sobě nápad, ale nikam moc nevedou (rozhodně k ničemu památnému). Skoro se zdá, že Cohen tentokrát selhal ve vlastní disciplíně - schopnosti najít dostatečně pomatené jednice, na jejichž reakci by jednotlivé pointy vystavil. V rámci herní terminologie bychom řekli, že je to fajn datadisk k jedničce, ale nepříliš dobrý plnohodnotný kousek. A proto je naprosto ok, že za film nemusíme platit v kinech, ale místo toho je na streamovací službě.
Boratův navázaný telefilm
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan | Amazon Prime Video
Mnohem míň ok je samotný přístup Amazonu. Jejich platforma je i po více jak roce od nástupu na náš trh technicky slabá a pořád ve velkém kašle na jakoukoli lokalizaci do češtiny. Film navíc vyžaduje od diváků nejen základní přehled v americké politice, ale i poměrně dobrou znalost anglického jazyka. Kdo tedy dobře nešprechenzí ingliš, musí počkat, až se Borat podívá jinam.
První Borat je i po letech svěží, humorem i hláškami nadupanou komedii. Dvojka má své momenty, u kterých člověk vyprskne smíchy, bohužel jich ale není tolik, kolik by si nejslavnější kazašský reportér zasloužil. A zbytek? Někde mezi uchechtnutím a nutkáním přetáčet na výživnější pasáže. Není to vyložená ztráta času, ale pokud si jedničku s chutí čas od času dáváte celou, tady bych to viděl spíš na nějaký patnácti minutový sestřih nejlepších špeků.
Boratův navázaný telefilm
Borat | Amazon Prime Video
Poněkud vlažný průběh alespoň vyvažuje pointa, která svou promyšleností v hodnocení přidává filmu nějakých 5%. Aspoň tady to Cohen opravdu trefil.
Hodnocení: 65%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE