Star Wars: Pomsta Jediů – George Lucas chtěl temnější zakončení původní trilogie

Star Wars: Pomsta Jediů – George Lucas chtěl temnější zakončení původní trilogie
Impérium vrací úder | 20th Century Fox
V posledním díle původní trilogie, Star Wars: Návrat Jediho (1983), se schýlilo k několika bitvám, které předznamenaly porážku zlého Impéria. Han Solo a jeho tým rebelů společně s Ewoky porazili pozemní jednotky a vypnuly štít nové Hvězdy smrti, na které zase Luke Skywalker porazil svého otce Dartha Vadera. Ten se následně vykoupil tím, že zabil císaře a před svou vlastní smrtí přešel zpět na světlou stranu síly. A následnou třešničkou na dortu bylo vítězství flotily rebelů v bitvě o Endor, které se díky neaktivnímu štítu podařilo Hvězdu smrti jednou pro vždy zničit. Pak už jen přišly radovánky a trilogie tak zvesela skončila. George Lucas, který je otcem celé série, původně plánoval mnohem temnější zakončení. A zaplať pánbůh, že k tomu nakonec nedošlo.
Temnější verze filmu se původně měla jmenovat Pomsta Jediů a věci se v ní měly odehrát odlišněji. Například Han Solo měl zemřít v půlce filmu při útoku na imperiální základnu. Sám Harrison Ford se v minulosti již přiznal, že si Hanovu smrt ve filmu přál, ale jak víme, nakonec se tak (naštěstí) nestalo. Mnohem temnější byl ale osud Luka. Nejenže svého otce zabil, ale ani ho předtím nepřevedl zpět na světlou stranu Síly. Po jeho smrti si pak Luke nasadil jeho masku a stal se tak novým Vaderem. Následně zaútočil na rebelské lodě, které se před Hvězdou smrti bily s imperiální flotilou. Konec filmu by tak nechal válku mezi Impériem a rebely neuzavřenou.
star-wars-pomsta-jediu-george-lucas-chtel-temnejsi-zakonceni-puvodni-trilogie-1
Impérium vrací úder | 20th Century Fox
Když se nad tím ale zamyslíme, Lukův přechod na temnou stranu by vlastně mohl dávat smysl. Důvodem je předešlý díl, tedy Impérium vrací úder (1980), ve kterém Yoda vyjádřil vážné obavy z Lukova rozhodnutí zanechat svého výcviku, aby letěl pomoct Hanovi a Leie. Nemluvě o scéně s jeskyní, do které Luke vešel ozbrojen, což mu Yoda nedoporučil. Výsledkem tak byl střet s přízračnou podobou Vadera, po jehož zabití viděl Luke pod jeho maskou sám sebe. Všechny tyto „přešlapy“ mohly mít důsledek Lukova pádu.
Jelikož ale Lucas a Lawrence Kasdan, který spolupracoval na filmovém scénáři, nakonec usoudili, že by tak konec trilogie nebyl vůbec uspokojivý, nemluvě i o tom, že museli myslet i na dětské fanoušky, rozhodli se nakonec finále udělat mnohem optimističtější.
Jak by se vám taková verze líbila?
star-wars-pomsta-jediu-george-lucas-chtel-temnejsi-zakonceni-puvodni-trilogie
Impérium vrací úder | 20th Century Fox