Eminem: Proč si ikonický rapper nevyzvedl svého Oscara za nejlepší píseň?

Eminem: Proč si ikonický rapper nevyzvedl svého Oscara za nejlepší píseň?
Eminem | 2002 Universal Pictures
Eminem, vlastním jménem Marshall Bruce Mathers III., se narodil 17. října
Eminem
8. míle
1972 ve městě Saint Joseph v americkém státu Missouri. Dětství strávil s matkou v chudobě a postrádal trvalé zázemí, takže už jako teenager upínal veškeré své naděje k hudbě a konkrétně k rapu. První studiové album s názvem Infinite vydal roku 1996, načež mu pomohl slavný Dr. Dre, jenž mu o rok později na základě jeho úspěchu na Rap Olympics nabídl profesionální smlouvu. Odtud už se Eminem rychle posunul k platinovým albům The Slim Shady LP (1999) a The Marshall Mathers LP (2000), která se prodávala po milionech a vystřelila zpěváka k samému vrcholu hudební smetánky.
Pomalu se také začal prosazovat před kamerami a objevil se například ve svérázné žánrové směsici Da Hip Hop Witch (2000) nebo v komedii Myčka, které kralovali Dr. Dre a Snoop Dogg. Obrovský milník v hudební i filmové kariéře však nastal roku 2002, kdy Eminem ztvárnil hlavní roli v oceňovaném hudebním dramatu 8. míle. Příběh dospívajícího chlapce z nuzných poměrů, jenž usiluje o triumf v rapové soutěži, sice není plně autobiografický, ale inspirace životem samotného zpěváka je přesto zřejmá. Režii obstaral renomovaný Curtis Hanson (L.A. - Přísně tajné) a v roli Eminemovy matky se objevila hvězdná Kim Basinger - a film slavil úspěch u kritiků i diváků, který podtrhla oscarová nominace pro titulní píseň Lose Yourself pro tehdy třicetiletého interpreta.
Šlo o obrovský úspěch, který si ale sám Eminem nepřipouštěl a předávání Oscarů, kde jeho slavný hit skutečně triumfoval, se osobně nezúčastnil. Za tímto gestem však nebyla žádná nafrněnost a pohrdání filmovým oceněním, nýbrž celkem skromná dedukce a mylné přesvědčení. Obšírněji se k tomu zpěvák vyjádřil roku 2007: "Prostě jsem cítil, že nemám žádnou šanci vyhrát, protože když jsem slyšel, že jsem nominován, myslel jsem, že je to pro herce. Nebyl jsem si tou dobou jistý, co přesně Grammy nebo Oscar znamenají, co ta určitá ocenění znamenají. Dokonce i ceny MTV a všechno - prostě jsem nevěděl, co to znamená a tohle konkrétní ocenění... nešel jsem na tu show... cítil jsem, že mám úplně mizivou šanci na vítězství."
Eminem pak pokračoval v objasnění: "V tomto životním období jsem se rovněž domníval, že rapu se nikdy a v ničem nedostane férového zacházení. To byl také jeden z důvodů, proč jsem se neúčastnil ani prvních Grammy, kam jsem byl pozván, protože jsem proti nim vlastně protestoval. Nerozuměl jsem tomu, proč jsou oddělené kategorie pro rapové album a pro nejlepší album. Nemohl jsem pochopit, proč rapové album nemůže být v kategorii nejlepší album."
Oscara za něj tehdy převzala jeho producentka a dlouholetá kamarádka Luis Resto a Eminemovi trvalo 18 let, než se na pódiu před hollywoodskou smetánkou konečně objevil. Bylo to samozřejmě na letošním předávání Oscarů, kdy za mohutného aplausu vystoupil se svou vítěznou písní a rozezpíval značnou část sálu včetně Gal Gadot či jednasedmdesátiletého kameramana Rogera Deakinse. V následném tweetu pak nezapomněl akademii poděkovat: "Koukněte, pokud máte další pokus, další příležitost... Děkuji Akademii za svou účast. Sorry, že mi to trvalo 18 let."
Stále aktivní hudební ikoně a nejúspěšnějšímu rapperovi co do počtu prodaných alb přejeme za celou redakci vše nejlepší. Třeba se na tom oscarovém pódiu ještě v budoucnu vyskytne, tentokráte už s větším sebevědomím a lépe informován.