Nový pohled na vývoj nejvíce přelomových efektů v historii filmu potěší všechny zaryté fanoušky!

Nový pohled na vývoj nejvíce přelomových efektů v historii filmu potěší všechny zaryté fanoušky!
Jurský park | Pinterest
Jak dobře víme, Jurský park z roku 1993 není považován za dokonalý
Jurský park
Jurský park | Universal Pictures
blockbuster jen díky tradičně precizní režii Stevena Spielberga, ale svou nesmrtelnou roli sehrály také vizuální efekty, které nikdy předtím tak nadčasové zkrátka nebyly. Dobu klasických fyzických efektů ve stylu stop-motion animace a úmorného rozpohybování miniatur už sice významně překonávaly filmy Jamese Camerona v čele s Propastí a druhým Terminátorem, kde konala zázraky progresivní firma George Lucase Industrial Light & Magic, ale naprosto realistické zobrazení pohybu skrze CGI přinesla stejná společnost až v případě dinosauřího dobrodružství - a tento milník si stojí za to pravidelně připomínat.
K takto přelomovému výsledku, který bez problémů obstojí i tváří v tvář dnešním technickým nárokům, by totiž vůbec nemuselo dojít, nebýt velmi individuální odvahy a tvůrčí vůle. Spielberg původně zamýšlel využít stop-motion modely vizuálního fachmana Phila Tippetta pro všechny záběry s dinosaury, ale dva pracovníci odhodlaně pracovali na CGI modelu T-Rexe v ústraní a producentce Kathleem Kennedy představili video s pohybujícím se ještěrem, které zcela změnilo dosavadní možnosti a ovlivnilo celý následující vývoj, od Twistera přes Avatar až třeba k Pí a jeho život. Jak k tomu došlo a jak osudné testovací video vypadalo, o tom se můžete sami během devíti minut přesvědčit z videa, které na svém twitterovém účtu sdílela oscarová Akademie.
Jakkoli můžeme souhlasit s názory, že tradiční 'poctivé' efekty z ranku Raye Harryhausena či Karla Zemana stále mají své nezpochybnitelné kouzlo, Jurský park a jeho techničtí správci dokázali tyto přežité triky a animatroniku vylepšit do tehdy zcela šokující realistické podoby, o jejíž kvalitě a nadčasovosti nejlépe vypovídá čas sám. A byť nikdo, včetně samotných pokrokových aktérů, asi nepochybuje o tom, že tento progres by byl nevyhnutelný, i kdyby s ním Jurský park nakonec nepřišel, tak vzácné prvenství a prestižní auru klíčového blockbusteru, který kromě trhání finančních rekordů také posouval technické možnosti kinematografie, mu už nikdo nesebere.