Duše: Je nový film od Pixaru návratem do zlaté éry studia?

Duše: Je nový film od Pixaru návratem do zlaté éry studia?
Z oscarového filmu Duše | Pixar Animation Studios
Řeč je samozřejmě o další animované pixarovce Duše, která si měla svou kino-premiéru odbýt už příští měsíc, jenže kinosály jsou momentálně opět oblepené červenými páskami a novinka milovaného studia tak poputuje rovnou na Disney+. Stane se tak 25. prosince a na rozdíl od nedávné Mulan, kterou potkal podobný osud, si za projekci filmu nebudou muset uživatelé připlácet další peníze.
Ještě před deseti lety, kdy Pixar chrlil hity jako Vzhůru do oblak nebo Toy
Duše
Duše | Disney
Story 3, by šlo o netrpělivě očekávanou premiéru, ale v poslední dekádě se hlasitě žehrá nad úpadkem dříve originálního studia, což poslední snímek Frčíme! mnoha divákům jen potvrdil. Duše však jen svým konceptem slibují návrat k příběhové kreativitě a budou pojednávat o černošském učiteli hudby, jehož duše se po jeho nešťastném úmrtí připravuje v nebeském workshopu na své nové poslání v těle jiného člověka. A jak naznačují reakce po prvním promítání, pro Pixar má jít o návrat k jeho vrcholné formě, který leckoho přinutí překopat žebříčky pěti nejlepších filmů tohoto studia.
Zaznívají oslavné příspěvky, podle nichž jsou Duše plné skvělých nápadů v originálním provedení a znamenají odklon od nekonečných sequelů zpět k vynalézavým originálům. Emocionální ždímačka je prý zaručená, ale podobně jako Coco se svým mexickým zázemím, také Duše se úspěšně vyhýbají přehnané sentimentalitě a jejich nevyhnutelný konec vyznívá tak nějak správně i díky tomu, že příběh se točí v mnoha nečekaných směrech. Děti se prý budou nahlas smát, zatímco dospělí se upřímně dojmou, a byť provedení jednotlivých myšlenek možná chybí odvaha, vše vynahrazuje také úžasná vizuální stránka, která si o velké plátno přímo říká.
Duše
Duše | Pixar Animation Studios
Čeká nás tedy podle všeho vyvážená podívaná pro děti i dospělé, která se jako první více zaměří na afroamerickou komunitu (hlavní roli propůjčuje svůj hlas Jamie Foxx) a jejíž prozkoumávání kořenů jazzové hudby prý vede k vynikajícímu nezvyklému soundtracku. S velkou pravděpodobností se tedy blíží další animovaný hit od spolehlivého Peta Doctera (Vzhůru do oblak, V hlavě), na který se bude ještě dlouho vzpomínat a který by se býval v kinech krásně vyjímal.