Filmoví hrdinové a jejich podivná zaměstnání

Filmoví hrdinové a jejich podivná zaměstnání
Beetlejuice | Warner Bros.
Asi nikoho z nás tedy nepřekvapí, že když už si tvůrci neví rady, jednoduše jim dané povolání vymyslí přímo na míru a nutno uznat, že někdy je to až zarážející. Zaprvé jde o samotnou práci, jak vůbec přijdou na to, že něco takového by mělo existovat. A zadruhé přichází na řadu fakt, že něco takového většinu z nás v první chvíli asi ani nenapadne.
Zde je seznam asi nejdivnějších filmových zaměstnání, u nichž platí, že v některých případech ani neexistují. :-)
Doktor přes rande - S tímto povoláním se po plátně proháněl Will Smith ve snímku Hitch. Jeho hrdina byl profesionální schůzkolog, který pomáhal mužů správně randit a získat jejich vysněnou ženu. Tak různých koučů a mentorů teď máme plnou společnost, takže bych se ani nedivila, kdyby se někde na světě skutečně našel někdo, kdo se živí tak, že lidem radí, jak někoho sbalit.
Výběrčí orgánů - Pokud žijete ve světě, kde si můžete od lidí brát cokoli, není problém stát se profesionálním dodavatelem orgánů. Stačí jen vědět, kdo má kde jaké dluhy a nezvládá se splácet. Pak přichází na řadu on, jako ten, kdo pro své zaměstnavatele dluhy vybere, a to právě v podobě vyžadovaného lidského orgánu. Jude Law si jednoho takového střihl ve snímku Repo Men.
Jude Law
Repo Men
Vymazávač paměti - Každý z nás si určitě občas přeje, aby se něco nestalo, aby šel vrátit čas, nebo bychom na něco raději zapomněli. A přesně to dokáže doktor Mierzwiak, pokud se chcete zbavit nějaké velké bolesti, stačí se k němu objednat a on vás vyléčí, Aby nás totiž nic nebylo, stačí jednoduše vymazat vzpomínky. Tedy když zrovna nejste Jim Carrey ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli a nezačnete léčbu sabotovat.
Vymítač lidí - Většinou se spíše setkáváme s vymítači ďábla. Ovšem pokud jste strašidlo a už pěkně dlouho si hovíte ve svém domě, umím si představit, že vás pěkně nakrkne, když se vám do baráku nastěhuje nějaká ohavná lidská rodina, která vám začne barák předělávat. Zoufalí duchové tak musí udělat to jediné, co jim zbývat, zavolat si vymítače, aby je těch lidí zbavit, stačí pak pouze zavolat Beetlejuice!
Čistič - Tak tato zaměstnání má mezi všemi zmíněnými jedno prvenství, jako jediné se ve filmech objevilo několikrát. Legendární čistič je určitě Jean Reno z Brutální Nikity, svůj způsob jako se postarat o likvidaci místa činu, ale mají i Amy Adams a Emily Blunt jako majitelky společnosti Jarní úklid s.r.o. Pravda zatímco Čistič se stará o to, aby místo činu vůbec nikdy neexistovalo, tyto dvě dámy se pouze rozhodly, po nich uklízet. Jinými slovy někdo ten bordel po vrahovi a policii uklidit musí.
Amy Adams, Emily Blunt
Jarní úklid s.r.o.
Extraktor - Do češtiny jsem nebyla schopná najít vhodný ekvivalent, přeci jen vytahovač, vyjímač nebo odšťavňovač se mi nezdály moc pěkné. A přitom Leonardo DiCaprio a jeho kolegové v Počátku vlastně jen vykrádají sny a myšlenky jiných.
Vyhazovač - V souvislosti s Georgem Clooneym a jeho snímku Lítám v tom, se samozřejmě nejedná o klasického vyhazovače v baru nebo jiném podniku, kde může mezi hosty dojít k nějaké potyčce. Jeho úkolem je totiž létat po Spojených státech a v jednotlivých firmách svých zákazníků vybraným lidem pěkně předložit výpověď z práce. Inu, ne každý šéf má žaludek vyhodit své zaměstnance. Ještě, že na to existují odpovědní lidé!
Lítám v tom
Lítám v tom | 2009 DW STUDIOS L.L.C. and COLD SPRING PICTURES
Propagátor kouření - Lobbista hájící zájmy tabákových firem, to je přesně zaměstnání, které zastává hrdina snímku Děkujeme, že kouříte. Inu, někdo musí dělat kouření i pozitivní reklamu. O rakovině ví každý, ale podat to z té lepší stránky, to umí jen málokdo.