I světová kinematografie může vznikat "na koleně". Odcházející režisér a surrealista Jan Švankmajer nechává nahlédnout do své alchymické pece

I světová kinematografie může vznikat "na koleně". Odcházející režisér a surrealista Jan Švankmajer nechává nahlédnout do své alchymické pece
Alchymická pec | CinemArt
Autory snímku, který bude mít českou premiéru 22. října 2020, jsou střihač Jan Daňhel a kameraman Adam Oľha, kteří se Švankmajerem pracovali na jeho posledním celovečerním filmu Hmyz (2018). Osloveni byli samotným režisérem, aby se skrze dokumentární film pokusili odhalit a zakonzervovat tvořivé procesy, kvasící v útrobách filmové společnosti Athanor, kam kromě Švankmajera patří též producent Jaromír Kallista.
Jaromír Kallista, Jan Švankmajer
Jan Švankmajer a Jaromír Kallista | CinemArt
Distributor snímku Alchymická pec popisuje "děj" dokumentu následovně. "Producent a surrealista – jak to jde dohromady? Jsou to spojité nádoby? Dají se obsese, štítivosti, magické myšlení, hry, infantilismus, imaginace a nevědomí, něco tak bytostně tekutého a procesuálního vůbec prodat? Dá se proces tvorby nacenit a zpeněžit? Kde se vlastně bere, jaké je jeho zřídlo? Co je „krutý teror lásky“, tato Kallistova producentská metoda, jak vyextrahovat ze spolupracovníků co nejvíce „sladké“ šťávy?"
Jan Švankmajer
Jan Švankmajer | CinemArt
Dle tvůrců byl Švankmajer během natáčení nebývale sdílný. Autoři si vytkli za cíl přinést živý, imaginativní a hravý situační film. Takový, který by odpovídal povaze sledovaného. Ten svým přístupem a dílem dokázal, že světová kinematografie může vznikat tak říkajíc "na koleně" a za asistence oddaných zástupců z celého světa.

Alchymická pec: Trailer

Alchymická pec