Film o tom, jak vznikala největší klasika kinematografie, nabírá hvězdné obsazení

Film o tom, jak vznikala největší klasika kinematografie, nabírá hvězdné obsazení
Kmotr (1972) | Paramount Network
Možná neoslnila úplně každého, ale pozoruhodná mafiánská freska Kmotr
Barry Levinson
Barry Levinson | Film Servis Festival Karlovy Vary
zkrátka patří k milníkům americké kinematografie. Na jedné straně jde o dílo nesmírně esenciální a umělecky hodnotné, které vyneslo žánr nabitých samopalů a prohibice až k oscarovým a encyklopedickým výšinám, a zároveň se s tržbami kolem 134 milionů dolarů (s inflací to dnes dělá 722 milionů) jedná o úspěšný finanční triumf, jaký v té době nenacházel příliš konkurence. A jelikož se takový úspěch nerodil úplně snadno a zpočátku se očekával dokonce propadák, který nadějnému režisérovi Francisi Fordu Coppolovi pohřbí slibnou kariéru, vznikla o natáčení Kmotra již celá řada knih a dokumentů - k nim se pak nově přidá hraný snímek Francis and The Godfather, který natočí známý filmař Barry Levinson.
Oznámeni rovněž byli herci pro dvě ústřední role - samotného Coppolu si zahraje hojně obsazovaný Oscar Isaac z nových Star Wars, zatímco notoricky známého a excentrického producenta Boba Evanse ztvární Jake Gyllenhaal. Můžeme se tak těšit na spolupráci dvou talentovaných herců v příběhu ze zákulisí hollywoodské legendy, kde Coppola sváděl se studiem Paramount líté bitvy například kvůli obsazení problémového Marlona Branda do role Vita Corleona a kde byli rozmístěni skuteční členové mafie, kteří na natáčení dohlíželi. A zajímavá je jistě i volba režiséra Levinsona, který má doma Oscara za Rain Mana a jehož účast schválil i sám Coppola, jenž o něm prohlásil: "Jakýkoli snímek o čemkoli, který Barry Levinson natočí, bude zajímavý a hodnotný."
Kmotr
Kmotr | Paramount Network
Rýsuje se tedy vskutku zajímavý projekt, jehož ohlášení jen krátce poté, co Ben Affleck oznámil svůj další projekt o vzniku neo-noiru Čínská čtvrť, vypovídá o neslábnoucím zájmu o minulosti filmového průmyslu a konkrétně o progresivních sedmdesátých letech, kdy se Hollywood definitivně stával tou korporátní mašinerií, která vyklíčila z nesmírně úspěšných a výdělečných autorských děl. A netrpělivě očekávané bude také obsazování dalších rolí - než k tomu dojde, můžeme se jen dohadovat, kdo by asi mohl ztvárnit herecké ikony Marlona Branda a Al Pacina. Své tipy určitě sdílejte do přilehlé diskuze.