Lví král 2 se pokusí vydělat miliardy pod dohledem velmi zajímavého režiséra

Lví král 2 se pokusí vydělat miliardy pod dohledem velmi zajímavého režiséra
Lví král (2019) | Walt Disney Studios
Je to pouhých 15 měsíců, co kina s velkou parádou začala opanovat nová
Lví král
Lví král | 2002 WALT DISNEY Pictures
verze ikonického Lvího krále, který se hluboce zaryl do srdcí dětských diváků již v polovině devadesátých let. Stejnojmenný remake v režii osvědčeného Jona Favreaua budil velká očekávání především v souvislosti s pokrokovou lice-capture animací, která měla výrazně smazávat rozdíly mezi animovaným obrazem a reálným živým filmem. A ačkoli tato vize neslavila jednoznačný úspěch u kritiků a samotné tvůrčí pojetí bylo charakterizováno tím, že mu originální a vlastní vize scházela, ze Lvího krále byl obrovský hit, jenž Disneymu do kasičky přisypal 1,6 miliardy dolarů a jeho papaláše utvrdil v přesvědčení, že cesta předělávání animovaných klasik je minimálně z pohledu financí správná.
Zatímco Star Wars či ambiciózním projektům ve stylu Johna Cartera se v posledních letech nedařilo úplně dle očekávání, hrané a progresivně animované remaky Knihy džunglí, Krásky a zvířete či Aladina vydělávaly obrovské peníze, čemuž loni nasadil korunu právě oblíbený příběh dorůstajícího lvíčete Simby. Kniha džunglí 2 a Aladin 2 už ostatně byli oznámeni, ale větší prioritu bude podle všeho mít právě Lví král 2, kterého studio avizovalo již v září 2019. O tom svědčí i fakt, že byl čerstvě ohlášen režisér, jímž bude překvapivě tvůrce oscarového Moonlight Barry Jenkins.
Jde o nečekanou, ale velmi zajímavou volbu - Jon Favreau možná odvedl řemeslně bezchybnou práci, ale jeho verzi přeci jen chybělo životem pulzující srdce, které diváky přimělo milovat původní animovaný film. A jelikož je Favreau momentálně plně vytížen prací na seriálu Mandalorian, u něhož má na starosti scénář a také režii jedné epizody z druhé série, na scénu nastupuje osobitý režisér Jenkins, jenž může naopak čistě digitální látce vdechnout vítanou tvůrčí poetiku a uvěřitelnější emoce.
Lví král
Lví král (2019) | Walt Disney Studios
Podle dostupných informací nás pak nečeká přímé pokračování, nýbrž prequel, který se bude věnovat životu vznešeného krále Mufasy a možná nám odhalí, v čem vězí jeho nepřátelství s bratrem Scarem a jak vlastně Scar přišel ke své charakteristické jizvě - vrátit by se tak s vysokou pravděpodobností měli také dabéři James Earl Jones a Chiwetel Ejiofor, kteří lvím bratrům propůjčili hlasy v minulém roce (přičemž stařičký Jones daboval Mufasu už roku 1995, kdy ale Scara namluvil Jeremy Irons). Datum premiéry je zatím neznámé, ale předběžně se počítá s rokem 2023 - loňský snímek se totiž do kin rovněž dostal tři roky po ohlášení a Disney si navíc na rok 2023 vytyčil již nyní několik premiérových termínů, konkrétně 26. květen, 14. červenec a 11. srpen.
Zamlouvá se vám Barry Jenkins jako režisér nového Lvího krále a věříte, že snímek u diváků opět zaboduje?