Jak moc koronavirus změnil natáčení filmů a seriálů?

Jak moc koronavirus změnil natáčení filmů a seriálů?
Duna | Dwayne Johnson Instagram/Netflix
Jak se s touto situací nakonec svět popere a jak všechno tohle šílenství skončí, nikdo neví. A ani to neumí odhadnout. Jediné, co zbývá, je věřit, že vše bude dobré a časem se vrátíme k alespoň zdánlivě normálním způsobu života, na jaký jsme byli zvyklí. I když úplně stejné jako před pandemií už to nikdy nebude.
Aby k tomu ale došlo, je potřeba začít fungovat, i když to v mnohých případech znamená jistá omezení. Ke své práci se postupně vrací všechna velká filmová studia a produkční společnosti, které buďto obnovily rozběhlá natáčení nebo spustily nová. S tím souvisí ale i řada pravidel. Filmové štáby mají k ruce většinou malý krizový štáb nebo poradce z oblasti odborníků, kteří radí, jak nejlépe dodržet stanovená hygienická opatření a jak postupovat v případě objevení nákazy.
Netflix zahájil natáčení Zaklínače a jak prozradil sám Henry Cavill, herci i štáb se na přítomnost Covidu-19 testují 2x týdně. Maskérky s ohledem na hygienu nepracují s různými potřebami jako jsou gumové čepice pro lepší upevnění paruk, ale musí si vystačit s lepidly a dalšími potřebami, které mohou použít jen jednou a následně vyhodit, aby nemusely všechno po použití nestále dezinfikovat.
Henry Cavill
Zaklínač | Netflix
Zároveň se všichni snaží dodržovat i kompaktnost jednotlivých skupin. Jak potvrdil Jason Bateman, během natáčení poslední série Ozarku jsou herci drženi od zbytku štábu. Důvod je prostý, herecké obsazení musí zůstat za všech okolností zdravé. Někoho ze štábu v případě nákazy nahradit lze, v případě nakaženého herce by se muselo zastavit celé natáčení.
Své o testech na koronavirus ví i Ryan Reynolds, který ho musel absolvovat před zahájením natáčení akční komedie Red Notice. I když měl tu výhodu, že jeho herecký kolega Dwayne Johnson už předtím nákazu prodělal, tudíž by mohl být na nějakou dobu imunní.
jak-moc-koronavirus-zmenil-nataceni-testovani-je-na-beznem-poradku-a-moderni-technologie-zachranuji-co-se-da-1
Ryan Reynolds | Netflix
Všichni se ale každopádně shodují, že jediným štěstím v této době je síla moderních technologií, internetu a chytrých telefonů. Díky nim totiž dokázaly štáby pracovat na dálku a přestože se nedalo natáčet přímo, dalo se pracovat na tricích, střihu natočených záběrů nebo hudbě. A o natáčení hudby ví své Hans Zimmer. Ten pracoval na soundtracku nové Duny, kde zazní též nová verze písně Eclipse od skupiny Pink Floyd. Hans Zimmer nové aranžmá nahrával s 32členným sborem z Los Angeles a to přes FaceTime!
jak-moc-koronavirus-zmenil-nataceni-testovani-je-na-beznem-poradku-a-moderni-technologie-zachranuji-co-se-da
Duna | Warner Bros.
Samotné zkoušky přitom probíhaly tak, že během 8 setkání Zimmer pracoval vždy se 4 zpěváky, kteří měli svou vlastní budku s mikrofonem. Po každé zkoušce se musely tyto budky vydezinfikovat... O to zajímavější pak jistě bude výsledek. Vsadím se, že ohromující. Ostatně, studio Disney stačilo přes Internet natočit sérii krátkých filmů s Olafem v hlavní roli. A ani my nezůstáváme stranou, hudba je jedna z mála uměleckých oblastí, která se skutečně přes Internet dá zvládnou poměrně dobře. Mimochodem, letošní oslavy 600 let města Tábor a vydání nové aranže chorálu Ktož jsú boží bojovníci jsou důkazem.
Inu, všichni se museli přizpůsobit. Ačkoli testy nejsou nic příjemného - jak uvedl Ryan Reynolds, je to jako by vás škrábali na mozku-, budeme si muset zvyknout. A to ještě ani zdaleka nevíme všechno, toto jsou jen útržky a náznaky v rozhovorech. Například by mě zajímalo, jak budou v danou dobu řešit intimní scény a líbačky. To musí být teprve prekérka.