Proč je Poslední z Jediů nejlepší díl novodobé trilogie Star Wars

Proč je Poslední z Jediů nejlepší díl novodobé trilogie Star Wars
Star Wars: Síla se probouzí | Walt Disney Studios
V první řadě bych chtěl uvést jednu věc na pravou míru – rozhodně si nemyslím, že Poslední z Jediů (2017) patří mezi elitu Star Wars filmů. Nemyslím si ani, že by to byl nějak zvlášť skvělý film. Je v něm mnoho momentů a věcí, které mi přišly hloupé a zbytečné. Určitě ho také nepovažuji za svůj oblíbený Star Wars film. Když ho ale porovnám s epizodou VII a IX, Poslední z Jediů na mě dělá nejlepší dojem. A to osobně vůbec nejsem fanda této novodobé trilogie. Možná je to tím, že ze světa Star Wars mě zajímají pouze hrané filmy. Nečetl jsem žádné knihy, komiksy, atd., stejně tak jsem neviděl žádný z animovaných seriálů. Berte to proto jako pohled fanouška, jehož znalost předaleké galaxie je omezena pouze na tom, co viděl na plátně a obrazovce.

Síla se probouzí

Harrison Ford
Star Wars: Síla se probouzí | Lucasfilm Ltd.
Když jsem se před lety dozvěděl, že vznikne nová trilogie Star Wars, která má navázat na trilogii původní, skákal jsem radostí. Těšil jsem se na nové nápady, idee, na originální zápletku, děj, na nové padouchy a hrdiny. Pak ale začaly vycházet první trailery, přičemž zatímco jiní skákali radostí doma na gauči, ve mně se začaly rodit první známky nejistoty. Opět imperiální jednotky? Se stejnými uniformami, letectvem a technikou? A jako přední padouch opět týpek v černém se zahaleným obličejem? Nenechal jsem se tím ale unést a zůstával jsem spíše optimistický. Když jsem ale na film šel konečně do kina, onen optimismus rychle vyprchal. Hned po pěti minutách filmu, kdy postava Maxe von Sydowa Kylo Renovi řekne, že na rozdíl od Prvního řádu se on nezrodil z temné strany Síly, hned mi to bylo jasné – Kylo Ren dopadne úplně stejně jako Darth Vader v původní trilogii. A rázem tajemnost, která obklopovala celou jeho postavu, byla citelně slabší. Nemluvě také o Prvním řádu, který je pouhou „ctrl+c ctrl+v“ verzí Impéria, pouze s jiným jménem a jinými lidmi ve vedení. A jak film pokračoval, moje touha po inovaci dostávala jednu ránu za druhou. Z klaďácké skupiny se opět stali povstalci čelící obrovské přesile. Hlavní hrdina je opět chudák na pouštní planetě, který o své moci v Síle nemá ani páru. Za nitky opět tahá tajemná zlá postava, která je vůdcem hlavní padoušské skupiny, je mistrem záporáka, který se dost pravděpodobně v budoucnu obrátí proti němu, a po většinu doby jenom sedí na zadku. A pak samozřejmě ta největší pecka – druhá Hvězda smrti, která opět představuje největší hrozbu prvního dílu trilogie, přičemž nás opět čeká finálová sekvence, na jejímž konci je opět Hvězda zničena. Bohužel ale během toho zemře mentor a vzor hlavního hrdiny. V původní trilogii to byl Obi-wan, v nové Han Solo.
Ano, ten film byl zábavný. Měl povedené akční sekvence, humor, plus celkově to vyzařovalo onou Star Wars atmosférou. Ale zároveň byl neskutečně suchý oním nedostatkem nějakých originálnějších nápadů. J. J. Abrams se příliš zasekl v nostalgii. Jako kdyby si řekl, že když to udělá co nejpodobnější původním filmům, určitě se to bude líbit. Dle mého názoru mu to ale trošku ujelo. No, na některé to určitě fungovalo, ale já mezi ně určitě nepatřím. Aneb jak jednou řekl jeden můj kamarád: ,,Myslel jsem, že jdu na pokračování původní trilogie, ne na její remake.

Poslední z Jediů

Mark Hamill
Star Wars: Poslední z Jediů
Pro mnohé antikrist mezi Star Wars filmy. A i když pobouření mnoha fandů v jistých případech chápu, přesto se nemohu zbavit pocitu, že Poslední z Jediů na mě ze všech dílů této nové trilogie působil nejlépe. Ano, film měl i mnoho pasáží, nad kterými jsem jen tázavě nadzvedl obočí. Například scéna s Leiou, která levituje vesmírem, působí mnohem víc směšně než působivě. Stejně tak úplně nechápu, pro se Rian Johnson rozhodl nechat oddělat Phasmu, která tím pádem v celé trilogii udělala kulové. A nejhorší pasáž je zaručeně casínová planeta. Nejenže je nudná a vcelku zbytečná, ale vůbec v ní nefunguje chemie mezi Finnem a Rose, která se právě zde asi měla rozvinout na plné obrátky. Ale! Motiv prchajících povstalců v lodích, které pomalu pronásleduje a likviduje První řád, se mi líbil velice. Diváka to po většinu doby udržovalo v dobrém napětí, navíc se tím hezky rozvíjely vztahy mezi jednotlivými charaktery, které měly v zoufalství vlastní plány, jak z celé té lapálie vyváznout. Ovšem ne vždy se to ostatním líbilo. Stejně tak se mi tuze líbilo, co Johnson vymyslel pro postavy Luka a Kylo Rena. Je mi jasné, že kdyby film točil Abrams, udělal by prvoplánově z Luka druhého Yodu. Tedy vzor moudrého, klidného a vnímavého Mirka Dušína, který má ve všem pravdu a v ničem se neplete. Proto jsem hrozně rád, že se Johnson nebál vzít tuto ikonickou postavu zajímavějším směrem. To samé platí pro Kylo Rena. Po zhlédnutí předchozího filmu jsem si říkal, že Snoke bude pravděpodobně nový Palpatine, přičemž na konci trilogie to zase bude tak, že se Kylo na poslední chvíli obrátí k dobru, Snoka zabije a hrdinsky se vykoupí. V epizodě VIII je ale Snoke nečekaně zabit, přičemž tím pádem Kylo Ren převezme otěže hlavního padoucha trilogie. A to rázem vzbudilo můj zájem. Do té doby jsem byl přesvědčený, že Rena čeká stejný osud jako Vadera. Teď se to ale změnilo, rázem se jeho postava spíše rýsovala do podoby tragického padoucha, pro kterého už je příliš pozdě a musí být zastaven, což by bylo konečně něco nového. Rázem mi jeho postava přišla mnohem zajímavější.
Ve výsledku si myslím, že důvod, proč se mi Poslední z Jediů docela líbil, tkví v určité odvážnější inovaci. Pro některé zapřísáhlejší fanoušky to mohla být urážka série, ale fakt, že se film více odkrojil od původní trilogie a šel si po více neprobádaných cestách, mě zkrátka těšilo. Konečně jsem měl pocit, že sleduji něco nového, něco pokrokového. Že se tvůrci nebáli vykročit ze stínu kouzla staré trilogie a přijít s něčím vlastním. A tak jsem s velkým zájmem očekával další epizodu.

Vzestup Skywalkera

Daisy Ridley
| Lucasfilm Ltd.
Kdybych měl napsat, co všechno mi vadilo na téhle scénáristické katastrofě, vyšlo by to na zcela samostatný článek. Proto zatnu zuby a zkusím to co nejstručněji. Vzestup Skywalkera je pro mě osobně nejen nejhorší Star Wars film všech dob, ale taktéž i jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl. Až to skoro působí, jako kdyby scénář nepsali profesionálové v oboru, ale banda čtrnáctiletých amatérů, kteří si jen chtěli zkusit vytvořit vlastní fan fikci. Nekonzistentnost, předvídatelnost a především ta trapná Abramsova snaha o co největší „fan service“, jsou jen některé z mnoha příkladů, které z filmu činí takové peklo. Palpatine se vrátil. Nějak. Bez jakýchkoliv předchozích indikací a náznaků. Jediného „vysvětlení“, kterého se v rámci toho dočkáme, je pouze když císař přeříká svou repliku z Pomsty Sithů (2005), tedy: „Temná strana síly nabízí mnoho schopností, které se spoustě lidem zdají nepřirozené.“ Hm, dík. Teď už je mi to jasný. Navíc také tajně vytvořil obří flotilu lodí, každá se sílou jedné Hvězdy smrti, čímž se zcela bagatelizuje síla a hrozivost té původní. Smutný příklad je i Kylo Ren. Zatímco v předchozím díle ho Johnson ustanovil hlavním padouchem trilogie, Abrams a scénáristé Vzestupu si jako malí fracci dupli a řekli si: ,,Ne! Kylo Ren musí skončit podobně jako Darth Vader, protože jsme příliš při**raní z toho přestat kopírovat motivy z původní trilogie a přijít s něčím originálnějším!“ O naprosto nudné a nezajímavé „Mary Sue“ Rey je škoda mluvit, musím ale uznat, že její charakter přestal být zajímavý už v předešlém filmu. A přitom to s ní v epizodě VII vypadalo tak nadějně.
Mnoho lidí je i toho názoru, že důvod, proč je Vzestup Skywalkera tak špatný, je kvůli Poslednímu z Jediů, protože musel opravovat „škody“, které napáchal. Nesmysl. Pokud se tvůrcům nelíbilo, co Johnson s příběhem udělal v předchozí epizodě, měli ho samozřejmě učinit lepším, ale zároveň nenarušovat jeho ustanovenou strukturu. Pokud má někdo tendenci něco ve filmu „opravovat“ místo toho, aby na to spíše navázal nějakým inteligentním a logickým způsobem, je jasné, že to asi nedopadne úplně nejlépe. S tím taktéž souvisí nějaká konzistence, kterou film zcela postrádal. Zejména kvůli těm svým „opravám“. Vzestup mi natolik zhnusil celou trilogii, že jsem musel změnit svůj dlouho očekávaný plán pustit si chronologicky všechny epizody za sebou. Omezil jsem se tak pouze na trilogii původní a prequelovou. Dál ni krok.
Poslední z Jediů má své mouchy. Má jich vlastně docela dost. Ale ze všech dílů novodobé trilogie dokázal nejlépe udržet mou pozornost. Děj mi přišel nejpoutavější, nejzajímavější. A onen důvod toho tkví ve zmíněném odkrojení se od původní trilogie, jejíž motivy už všichni dávno známe. Proto na mě ten film působil daleko líp než Síla se probouzí, která je jen nostalgickým návratem k epizodě IV bez pořádného inovativního děje, a Vzestup Skywalkera, kde se naprosto rozpadá veškerá scénáristická konzistence a logika. Vím, že tímto shrnutím nepřesvědčím všechny, ale znáte to. Sto lidí, sto chutí.
Jak byste novodobou trilogii zhodnotili vy?