Premiéry v kinech vám dovolí zažít pomstu. A hned v několika podobách

Premiéry v kinech vám dovolí zažít pomstu. A hned v několika podobách
Krajina ve stínu | BontonFilm
KRAJINA VE STÍNU (režie: Bohdan Sláma)
Krajina ve stínu
Historické drama režiséra Slámy pojednává o příběhu jedné jihočeské (dříve rakouské) vesnice v průběhu 30.-50. let minulého století. Tudíž dojde na připojení k Československu, Mnichovskou dohodu a následné připojení ke Třetí říši, divoký odsun, pogromy a následnou kolektivizaci venkova. Sláma, který dříve točil autorská dramata o pár postavách rozehrává ambiciózní kroniku jedné vesnice a jejích obyvatel, kde nic kromě kamery není černobílé a člověku opět vyvstává otázka, jak by se zachoval, na kterou stranu konfliktu by se dostal a jak by v téhle velké hře dějin dopadl on. Z dnešního pohledu se to nedá vůbec domyslet a pochopit, což nemění nic na tom, že Krajina ve stínu je jedním z nejdůležitějších tuzemských příspěvků letošního roku. Recenze si přečtete zde.

DĚDA, POSTRACH RODINY (režie: Tim Hill)
Děda, postrach rodiny
Mstít se bude i v rodinné komedii s Robertem De Nirem v hlavní roli. Oč půjde? Dědeček se nastěhuje do pokoje svého vnuka, což mládenec nese tak těžce, že se praotci rozhodne pořádně znepříjemnit život, vlastně mu de facto vyhlásí válku, ne nepodobnou té, k níž se odhodlal Kevin ve filmu Sám doma (1990). Děda, postrach rodiny působí tak trochu jako reminiscence předešlých dekád. Recenzenti z něj dvakrát odvaření nejsou, nicméně připouštějí, že nezpochybnitelné kvality snímek v rámci žánru má (třeba velmi solidní herectví).

VYŠINUTÝ (režie: Derrick Borte)
Vyšinutý
Russell Crowe je vyšinutý, přehlížený a pořádně pomstychtivý. V novém psychologickém thrilleru ztvárnil šoféra, který se dostane do ústní potyčky s řidičkou jiného vozu. A právě do této aktivity směřuje veškeré své úsilí, frustrace a potlačený hněv. Kam až to dospěje a co všechno si nevinná oběť tohoto setkání zakusí? Dle recenzentů to nicméně i přes velmi kvalitní herecké výkony vypadá na ryze průměrnou podívanou.

ŽENSKÁ POMSTA (režie: Dušan Rapoš)
Ženská pomsta
Ženskou pomstu od Dušana Rapoše pro změnu téměř vůbec nikdo neviděl (novinářskou projekci si distributor odpustil), tudíž vám o kvalitě filmu moc nepovíme. Obrázek si můžete udělat díky traileru výše, filmografii autora a popisu děje, který uvádí, že "na skupinové psychoterapii se setkají tři ženy zralého věku. Liší se sice profesí i povahově, ale mají stejný problém, který se snaží řešit v rámci psychoterapie. Jejich deprese a trápení mají společného jmenovatele: nevěru manželů, kterým obětovaly desítky, často i nelehkých, let společného života. Spontánně je to sblíží a rozhodnou se, že lepší než drahé sezení u psychoterapeuta bude pomsta. S tou si vzájemně pomůžou. Pro své nevěrné manžely připraví skutečné peklo na zemi."

KDO SI MYSLÍŠ, ŽE JSEM (režie: Safy Nebbou)
Kdo si myslíš, že jsem
Francouzská herečka Juliette Binoche se pustí do flirtu na dálku v rámci virtuální seznamky. To by nebylo ještě tak zajímavé, kdybych nedodal, že se vydává za mladičkou "šťabajznu" včetně ukradených fotek a její prvotní motivací je otestovat vlastního přítele, zda je schopný nevěry. Načež se ženě ozve přítelův kamarád a začne virtuální flirt. Zajímavé téma vzdáleně upomínající na před roky uvedený snímek Ona (2013) je současnou výpovědí o virtuálním světě, který se v našich životech zhmotňuje a stává reálným. Hodno pozornosti.

MLSNÉ MEDVĚDÍ PŘÍBĚHY (režie: Kateřina Karhánková)
Mlsné medvědí příběhy
Originální zážitek pro celou rodinu (a děti především) slibují Mlsné medvědí příběhy. Velký Nedvěd a malý Miška podnikají společně bláznivá dobrodružství a jen tak mimoděk učí děti stolovat a lásce k jídlu. Což nejeden rodič malých dětí docení. K tomu hraje elektronická hudba od jednoha z členů souboru Midi Lidi. Takže pro rodiny s malými dětmi téměř povinnost vyrazit do kina.

KIRUNA - KRÁSNÝ NOVÝ SVĚT (režie: Greta Stocklassa)
Kiruna - překrásný nový svět
A závěrem jeden koprodukční dokument pojednávající o tom, že těžaři "zlobí" nejen na Mostecku a u našich polských sousedů, ale i v pokrokové Skandinávii. Snímek Kiruna - krásný nový svět pojednává o lidském společenství, které musí ustoupit těžebnímu průmyslu. Důvod je prostý, kvůli těžbě rudy se podloží propadá a vše by mohlo dopadnout tragicky. Režisérka sleduje nejen místo, ale též tři protagonisty, na jejichž osobnostech a motivacích demonstruje témata jako jsou přesidlování, tradice či vztah k určitému místu.

Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku