Včely, rap a ohleduplná spotřeba. Nejstarší evropský filmový festival s ekologickou tématikou láká na dokument nominovaný na dva Oscary

Včely, rap a ohleduplná spotřeba. Nejstarší evropský filmový festival s ekologickou tématikou láká na dokument nominovaný na dva Oscary
Země medu | detail plakátu / distributor
Z programu mohou v tuto chvíli organizátoři odtajnit tři pevné body. Tím prvním je beseda na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, jejímž tématem, stejně jako celého festivalu, bude udržitelná spotřeba a jak jí dosáhnout. Začíná ve středu 14. října v 16:00. Celý letošní ročník festivalu EKOFILM jsme věnovali tématu spotřeby a její udržitelnosti. Velká slova, ale vlastně jednoduchá úvaha: produkce a nákup věcí i služeb by v 21. století měly mít co nejmenší dopad na přírodu a její zdroje. A také by nám měly skutečně zlepšovat život, ne jen rychle protéct mezi prsty a stát se bezcenným odpadem ,“ přibližuje téma ministr životního prostředí Richard Brabec.
Besedy se vedle ministra životního prostředí Brabce zúčastní rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, marketérka a konzultantka Pavlína Louženská či děkan Fakulty technologie ochrany životního prostředí Vysoké školy chemicko-technologické Vladimír Kočí. V jednání je zástupce některého z maloobchodních řetězců. Debata se dotkne Zelené dohody Evropské unie, našich spotřebních návyků, oběhového hospodářství a možností byznysu se těmto trendům přizpůsobit. Moderátorem besedy bude prezident festivalu Ladislav Miko.
Země medu
Země medu | Artcam Films
Program bude tradičně probíhat nejen v besedních a filmových sálech, a proto se návštěvníci festivalu i kolemjdoucí mohou na brněnském náměstí Svobody těšit na druhý pevný bod, koncert Kapitána Dema. Čas začátku je v 18:30 hodin.
Třetím pevným bodem EKOFILMu bude promítání nesoutěžního makedonského filmu Země medu, který získal Velkou cenu poroty za nejlepší světový dokumentární film a další dvě zvláštní ceny poroty na filmovém festivalu Sundance i dvě nominace na Oscary. Tento film celý festival zakončí a bude se promítat v sobotu 17. října od 20:15 hodin v Univerzitním kině Scala.
Země medu
„Film Země medu je citlivým portrétem křehké rovnováhy mezi přírodou a člověkem. Na střetu poslední ženy z rodu chovatelů včel s novými sousedy, jejich rozdílným životním stylem a snahou najít obživu v na první pohled pusté krajině. Film tedy tematicky i symbolicky uzavře 46. ročník festivalu,“ zve na oceňovaný snímek vedoucí dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.
46. ročník nejstaršího evropského filmového festivalu s ekologickou tematikou EKOFILM se koná opět v Brně, ve dnech 14. – 17. října 2020. Aktuální informace naleznete na oficiálním webu festivalu.
nejstarsi-filmovy-festival-s-ekologickou-tematikou-uvede-dokument-nominovany-na-dva-oscary-a-sverazneho-kapitana-dema-2