TOP kina ČR: Tenet vzbuzoval naděje filmového průmyslu. A pak se mu do cesty postavil "šarlatán" Ivan Trojan

TOP kina ČR: Tenet vzbuzoval naděje filmového průmyslu. A pak se mu do cesty postavil "šarlatán" Ivan Trojan
Tenet | Warner Bros.
5. NOVÍ MUTANTI (země vzniku: USA)
Noví mutanti: trailer | Twentieth Century Fox
Tržby 1 milion 738 tisíc KČ / návštěvnost 10.752 diváků / 55 kin
Tak už konečně. Noví mutanti, kteří si řádně protrpěli vlastní příchod na filmový svět, vyrazili do tuzemských kinosálů. Distributor vynechal novinářskou projekci, nasadil snímek do pouhých 55 kin a nakonec to stačilo až na pátou příčku. Film s odhadovaným rozpočtem 100 milionů dolarů má dle prvních ohlasů velmi solidní efekty, ale příběh a charaktery jednotlivých postav pokulhávají. Navíc se do kin "mutanti" vypravili v době premiéry očekávané sci-fi "bondovky" Tenet. Celosvětově mají Noví mutanti na kontě prozatím necelých 10 milionů dolarů. Tohle si 20th Century Studios, respektive Disney do výkladní skříně rozhodně nedá.

4. KŘUPAVÍ MAZLÍČCI (USA, Čína, Jižní Korea, Španělsko)
Křupaví mazlíčci
Tržby 1 milion 854 tisíc KČ / návštěvnost 12.761 diváků / 119 kin
Animák na čtvrté příčce. Téměř tři roky starý koprodukční snímek, jehož premiéra proběhla hodně před dvěma roky v Číně, dokazuje, že ať už dětem dáte téměř cokoliv, skočí po tom i se svými rodiči. Asi je všechny zlákala příležitost proměnit se v téměř jakékoliv zvíře...

3. ŠTĚSTÍ JE KRÁSNÁ VĚC (Česká republika)
Štěstí je krásná věc: trailer | Bioscop
Tržby 2 miliony 902 tisíc KČ / návštěvnost 18.810 diváků / 160 kin
Komerční úspěch pokouší další tuzemská komedie, tentokrát v příběhu o páru, který vyhraje pohádkové bohatství. Jenže jak už to tak bývá, peníze nejsou všechno, dokáží nicméně poodhalit charaktery "nejbližších přátel". Tuzemští recenzenti jsou ze snímku Štěstí je krásná věc poměrně zklamaní, ani diváci na něj ovšem nevyrazili v bůhvíjakém počtu. Poměrně vzácná synergie.

2. ŠARLATÁN (Česká republika, Polsko, Irsko)
Šarlatán
Tržby 6 milionů 10 tisíc KČ / návštěvnost 37.234 diváků / 127 kin
Druhý víkend v řadě se na předních místech drží historické drama Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli bylinkáře a léčitele Jana Mikoláška. Jeden z nejočekávanějších tuzemských filmů letošního roku si za necelé dva týdny od premiéry na konto připsal téměř 130 tisíc diváků a 20 milionů korun v rámci tržeb. Meta čtvrt milionu diváků by pro něj neměla být problémem. Nechme se překvapit, jak si povede dál.

1. TENET (USA, Velká Británie)
Tenet
Tržby 7 milionů 181 tisíc KČ / návštěvnost 41.747 diváků / 136 kin
Nepřekvapivě na prvním místě skončil akční sci-fi thriller Christophera Nolana, režiséra, který má ve svých 50 letech na kontě 11 filmů, z nichž lze všechny označit za výrazně naprůměrné. Jaké známky si nakonec vyslouží Tenet, to teď nechme stranou. Dvouapůlhodinová akční jízda plná časových paradoxů a složitých odkazů vstupuje do kin po koronavirové krizi a de facto všichni od filmu si od nejnovější Nolanovy podívané slibují pořádnou vzpruhu.
Recenzenti jsou spokojeni, ale dle prozatímních tržeb a návštěvnosti to tak oslnivě nevypadá. Tenet jen lehce předstihl Šarlatána. Navíc zaostal před Nolanových předchozím snímkem, válečným Dunkerkem (2017), který o premiérovém víkendu startoval s 51 tisíci diváky a téměř 8 miliony korunami. Důležitější však budou statistiky ze světa a USA. Tam se agent v podání herce Johna Davida Washingtona prvně podívá tento čtvrtek. Zařídí "spásu" kinoprůmyslu? Ztěží. Ale i tak nás statistiky budou zajímat víc, než jindy.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Obrázek článku