Premiéry v kinech: Génius, umanutec, člověk. Ivan Trojan jako kontroverzní Jan Mikolášek, který léčil davy

Premiéry v kinech: Génius, umanutec, člověk. Ivan Trojan jako kontroverzní Jan Mikolášek, který léčil davy
Šarlatán - Ivan Trojan | CinemArt
ŠARLATÁN (režie: Agnieszka Holland)
Šarlatán
Koprodukční drama slavné polské režisérky pojednává o nebývale ambivalentním "hrdinovi", bylinkáři Janu Mikoláškovi, který za svou několik dekád trvající kariéru diagnistikoval a léčil zástupy lidí pouze díky lahvičce s močí. Prošel 1. světovou válkou, odolal nacistům, ale pováleční komunisté mu po smrti prezidenta Antonína Zápotockého, jehož Mikolášek též diagnostikoval a léčil, zatli "tipec". Téměř dvouhodinové drama se věnuje Mikoláškovu složitému charakteru a spíš než velké dějiny 20. století se soustředí na umanutost a nezdolnost Bohem obdařeného člověka. Snímek ve výsledku předkládá mnohem víc otázek než odpovědí, ne každému se ovšem dostane pod kůži. V rámci filmařského řemesla a hereckých výkonů je nicméně prvotřídní a na české prostředí nadstandardní. Recenze Šarlatána si můžete přečíst zde. Prozatím 74 procent.

JESKYNĚ (režie: Tom Waller)
Jeskyně
V létě roku 2018 obletěly celý svět události z Thajska, kde byl dvanáctičlenný chlapecký fotbalový tým spolu s trenérem uvězněn v jeskynním komplexu a zoufale čekal na záchranu před smrtí udušením. Náhlý prudký déšť totiž zvedl hladinu vody, která zaplavila přístupovou cestu. Tým zkušených potápěčů a záchranářů z celého světa bojoval dva týdny o jejich záchranu. A právě o tomto období pojednává koprodukční drama režiséra Toma Wallera. Jak se cítili záchranáři a příbuzní členů fotbalového týmu? Adrenalinový boj s časem pro ty, kteří na to mají nervy.

HURÁ DO DŽUNGLE (režie: Brent Dawes)
Hurá do džungle
Nejmenším divákům je určen animák Hurá do džungle, ve kterém se malý mimozemšťan pokouší ovládnout planetu Zemi a svět zvířat. Jenže když se tváří tvář setká s milými zvířaty, jde prvotní úkol stranou. Dobrodružství spojené s hledáním vesmírné lodi, kterou na Zemi přiletěl, může začít.

FAMU V KINĚ 01 (režie: kolektiv autorů)
Famu v kině 01
Jestli je něco ze současné tuzemské filmové scény možno označit za světové, pak je to animace. Závěrečné pásno krátkých snímků to dokazuje, když představuje osm krátkých filmů od talentovaných tvůrců, kteří studovali na pražské FAMU. Nechybí pochopitelně Dcera, za níž byla její autorka Daria Kashcheeva nominována na Oscara.

Seznam všech srpnových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku