Tenet si s předstihem zajišťuje kasovní dominanci a diváky uchvátí výhradně praktickými efekty

Tenet si s předstihem zajišťuje kasovní dominanci a diváky uchvátí výhradně praktickými efekty
Tenet | Letterboxd
Vzhledem k trvalejším odkladům dalších očekávaných blockbusterů jako
Christopher Nolan, John David Washington
Tenet | Vertical Entertainment
bondovka Není čas zemřít či marvelovka Black Widow se do pozice nejdiskutovanějšího a nejočekávanějšího snímku léta rázně posunula novinka Christophera Nolana, která se divákům chystá zamotat hlavu obdobně jako již kultovní Počátek před deseti lety. Tenet měl dle původních plánů vyjít už 14. července, ale stejně jako zbytek konkurence musel nasadit roušku a premiéry odsunovat. A nyní je situace snad konečně definitivní - v České republice se, podobně jako v řadě jiných evropských zemí, odstartuje 27. srpna, zatímco Velká Británie zažije velkou premiéru již o den dříve. A právě ve Spojeném království, kde se Nolan těší dlouhodobé popularitě, se začínají nakupovat vstupenky opravdu ve velkém.
Vue Cinemas, jeden z největších evropských řetězců kin, odstartoval prodej vstupenek již v úterý o půlnoci, a během středy měl Tenet na svědomí hned 60% všech prodaných lístků. Jedna z poboček společnosti v Edinburghu se například chystá pořádat hned 19 projekcí filmu během otevíracího dnu, zatímco třeba Cineworld ve Wolverhamptonu hned 29! Podle výkonného ředitele Vue Tima Richardse se navíc zájem o Nolanovu novinku ještě značně navýší v posledním týdnu před premiérou.
John David Washington
Tenet | Warner Bros.
Zájem o Tenet se dal očekávat a může se s ním počítat i ve světě - odběhneme-li na chvíli od nezpochybnitelného renomé jeho tvůrce, diváky bude jistě lákat návštěva velkofilmu tak obřího měřítka, který v kinech nebyl pěkných pár měsíců. Co měsíců, možná i let - Nolan platí za vizionáře, jehož filmy se přeci jen odlišují od hollywoodské mainstreamové tvorby, a Tenet by měl tento status jen potvrdit. O příběhu kolem složitých časových inverzí toho moc nevíme, ale výjimečnost projektu začíná vyplouvat na povrch nejen ve vztahu k předchozí režisérově tvorbě, ale také díky novinkám ze zákulisí.
Podle nich totiž ve filmu nebude přítomna žádná stopa zeleného plátna, které dělalo pozadí například většině sekvencí nejvýdělečnějšího snímku všech dob. A tím se myslí opravdu ŽÁDNÉ CGI. Nolan si totiž opět trpělivě vyhrál s praktickými efekty a neváhal zničit skutečné letadlo (jak jsme mohli vidět už v traileru), aby dosáhl maximálního efektu. A tento perfekcionismus se promítl také do skutečnosti, že každá scéna, jež zahrnuje zmiňovanou časovou inverzi, kdy se postavy pohybují nazpět v normálně plynoucím čase, byla točena nadvakrát - jednou po předu a jednou pozadu.
Tenet
Tenet | Vertical Entertainment
To vše opět naznačuje, že Nolan chce přepisovat aktuální měřítka filmové akce a že Tenet podle všeho bude událostí, jakou bychom v kině na velkém plátně neměli promeškat. A prvotní velký zájem v zahraničí skutečně indikuje, že lidé se návratu do kin na silně očekávaný snímek nezaleknou a režisérský velikán bude zase jednou dirigovat zážitek, který nám Netflix navzdory vší snaze stále poskytnout nedokáže. Budete za dva týdny u toho?